Podium
NTR

Lucie Horsch wint Publieksprijs Edison Klassiek

foto: Dana van Leeuwen
  1. Klassiekchevron right
  2. Lucie Horsch wint Publieksprijs Edison Klassiek

Blokfluitist Lucie Horsch wint dit jaar de Edison Klassiek Publieksprijs. Op haar album Origins onderzoekt ze het verband tussen haar instrument, de blokfluit, en volksmuziek. In het radioprogramma Podium had Hans Haffmans een gesprek met haar.

“Ik had het helemaal niet verwacht", zegt Lucie Horsch dolblij. "Er was twijfel bij mij of de luisteraars dit nieuwe album wel zouden omarmen. Maar dat is dus wel het geval.”

Volksmuziek

Op de cd Origins vormt volksmuziek het uitgangspunt. Horsch maakt samen met andere musici een reis door Europa, Afrika en Zuid Amerika. Ze musiceert met Fuse, LUDWIG, Carel Kraayenhof (bandoneon) en Dani Luca (cimbaal), Sean Shibe (gitaar) en Bao Sissoko (kora). Op het programma staan stukken van componisten als Piazolla, Debussy, Stravinsky en Bartók. Vaak in speciaal geschreven nieuwe arrangementen.

Het was van tevoren niet duidelijk hoe het album eruit zou zien. “Het thema van het album is de connectie van mijn instrument met volksmuziek. Op een hele brede manier opgevat. Het maken van het album was een zoektocht naar verschillende muziekstijlen die goed zouden kunnen werken op blokfluit. Van tevoren wist ik dus niet precies waar ik zou uitkomen.”

Druk

We spreken Horsch in een drukke periode. Ze is op het conservatorium een dag voor haar examen piano. “Morgenavond sluit ik mijn master af. Met een programma op vier verschillende instrumenten, die hier allemaal om mij heen staan. Muziek uit verschillende periodes op instrumenten met allemaal een eigen persoonlijkheid.” En alsof dat nog niet genoeg is volgt de avond erna nog het master-examen zang oude muziek. Spannende tijden dus voor een muzikale duizendpoot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met de bekendmaking van de winnaar van de publieksprijs komt er een einde aan onze serie over de Edisons 2023. Hieronder volgt een opsomming van alle winnaars met een doorverwijzing naar onze artikelen. Daar kun je het album en interview makkelijk terugluisteren.

Winnaars Edison Klassiek 2023

NIEUWKOMER NATIONAAL
Julija Hartig – Dark Velvet (Challenge) Lees meer

SOLIST INSTRUMENTAAL
Lisa Batiashvili, The Philadelphia Orchestra – Yannick Nézet-Séguin – Secret Love Letters (Deutsche Grammophon) Lees meer

SOLIST VOCAAL
Julia Bullock – Walking in the Dark (Nonesuch) Lees meer

OPERA
Lisette Oropesa, Joyce DiDonato, Michael Spyres, Paul-Antoine Bénos-Dijan, Il Pomo D'oro – Maxime Emelyanychev – Handel: Theodora (Erato)

KOOR
Tenebrae – Nigel Short – In Winter's House: Christmas with Tenebrae (Signum) Lees meer

KAMERMUZIEK
Justin Taylor, Théotime Langlois de Swarte - Les frères Francoeur (Alpha Classics) Lees meer

ORKEST
Il Pomo D'oro – Maxim Emelyanychev – Mozart – The Symphonies: The Beginning and The End (Aparté)

NEOKLASSIEK
Kaiser Quartett – Kaiser Quartett presents Empire (PIAS) Lees meer

PUBLIEKSPRIJS
Lucie Horsch – Origins (Decca)

Ster advertentie
Ster advertentie