Podium
NTR

Violist Julija Hartig wint Edison Klassiek in de categorie Nieuwkomer Nationaal

foto: ROctet
  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Julija Hartig wint Edison Klassiek in de categorie Nieuwkomer Nationaal

De violist Julija Hartig wint de Edison Klassiek in de categorie Nieuwkomer Nationaal. Op haar album Dark Velvet speelde ze voor haar geschreven en bewerkte muziek. Maandag had Hans Haffmans een gesprek met de winnaar.

Hartig beschrijft dit debuutalbum zelf als een muzikale autobiografie. Elke componist op het album verhoudt zich op een andere manier tot haar muzikaliteit. Tibor Hartig, Julija’s eigen vader, is één van de componisten die op het album te horen is.

Goed doordacht

Het juryrapport is lovend over de uitvoeringen op de cd. "De wijze waarop Hartig de stukken uitvoert - zowel solo als samen met pianist Reineke Broekhans en cellist Maja Bogdanović - is telkens met een geheel eigen en persoonlijk idioom: van intiem omfloerst tot rauw en driest. Het onderbouwt het goed doordachte verhaal dat de stukken tezamen vertellen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actief in ensembles

Julija Hartig is als violist actief in verschillende ensembles. Zo is zij eerste violist in het Radio Filharmonisch Orkest, mede-oprichter van ROctet en speelt zij mee met collectief LUDWIG. De violist werd geboren in 1972 in Joegoslavië, daar studeerde zij viool aan de academie van de Kunsten in Novi Sad. Sinds 1994 woont Julija in Nederland, waar ze verder studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Ze studeerde cum laude af.

Alle informatie over de Edisons Klassiek 2023

Ster advertentie
Ster advertentie