Filmmuziek

De douche-scène uit Psycho, de onderhandeling van Marlon Brando in The Godfather of de aankomst van de geheimzinnige man per trein in Once Upon a Time in the West. Allemaal klassieke filmscènes die bij menigeen op het netvlies gebrand zullen zijn. En in het trommelvlies. Want het zijn niet alleen de beelden die zulke scènes zo onvergetelijk maken: de filmmuziek is minstens zo belangrijk. Bij het dreigende geluid van de E en F weet je dat Jaws nadert en bij de luchtige mondharmonica-tune kan het niet anders dan dat Olga en Eric uit Turks Fruit eraan komen op de fiets. Filmmuziek doet veel meer dan je denkt.

Wat is jouw favoriete soudtrack?

Vanaf zondag 26 januari 18:00 uur t/m zondag 2 februari 20:00 uur kun je weer stemmen voor de Filmmuziek Top 40. Welke klassieker mag volgens jou echt niet ontbreken? Geef het door!

De Filmmuziek Top 40 is onderdeel van de Filmmuziekweek op NPO Radio 4 en wordt uitgezonden op vrijdag 7 februari tussen 12:00 en 17:00 uur

De Filmmuziekweek is van 3 t/m 7 februari op NPO Radio 4.

Filmmuziek Top 40

Dit was de Filmmuziek Top 40 van 2019

Luister

Luister naar de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks aller tijden, de absolute klassiekers én de nieuwste scores die je zeker moet horen.

Ontdek meer

Ontdek meer met luister- én kijktips en superleuke weetjes uit de wereld van de filmmuziek.

Mis niets

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!