Popcorn-momentje

De Wilhelmschreeuw

foto: Public domainfoto: Public domain
  1. Klassiekchevron right
  2. De Wilhelmschreeuw

Een woest gevecht, een flinke val of een doodssteek - bij zulke filmscènes hoort natuurlijk een steengoede, ijzingwekkende schreeuw. Die bestaat, en heeft zelfs een naam: de Wilhelmschreeuw (Wilhelm scream).

Running gag

De schreeuw werd opgenomen voor de film Distant Drums in 1951. Je hoort hem in de scène waarin een soldaat in het moeras door een krokodil wordt gegrepen. De Wilhelmschreeuw dankt zijn naam aan het personage Private Wilhelm uit de film The Charge at Feather River (1953): hij wordt in zijn been geschoten met een pijl en krijst de inmiddels beroemde schreeuw.

Sindsdien is de Wilhelmschreeuw een soort running gag geworden onder geluidstechnici. Door de jaren heen hebben ze de schreeuw steeds weer in een film weten te stoppen. Dus als je bij het kijken van Star Wars, Lord of the Rings of Batman Returns denkt: die schreeuw heb ik eerder gehoord... Na het kijken van dit filmpje zal de Wilhelmschreeuw je altijd opvallen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie