Popcorn-momentje

De Wilhelmschreeuw

foto: Public domainfoto: Public domain
  1. Klassiekchevron right
  2. De Wilhelmschreeuw

Een woest gevecht, een flinke val of een doodssteek - bij zulke filmscènes hoort natuurlijk een steengoede, ijzingwekkende schreeuw. Die bestaat, en heeft zelfs een naam: de Wilhelmschreeuw (Wilhelm scream).

Running gag

De schreeuw werd opgenomen voor de film Distant Drums in 1951. Je hoort hem in de scène waarin een soldaat in het moeras door een krokodil wordt gegrepen. Sindsdien is de Wilhelmschreeuw een soort running gag geworden onder geluidstechnici. Door de jaren heen hebben ze de schreeuw steeds weer in een film weten te stoppen. Dus als je bij het kijken van Star Wars, Lord of the Rings of Batman Returns denkt - die schreeuw heb ik eerder gehoord... Na het kijken van dit filmpje zal de Wilhelmschreeuw je in ieder geval in veel meer films opvallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 komt er weer aan! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoor je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sluiten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

De Filmmuziek Top 50 van 2022 is bekend!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie