Naar homepage
Klassiekers

Epische filmmuziek: 1940-1950

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 1940-1950

Een romantisch oorlogsdrama uit 1941: daar hoort meeslepende, romantische muziek bij. De Britse filmcomponist Richard Addinsell schreef speciaal voor deze film een pianoconcert in de stijl van Sergej Rachmaninov.

Het verhaal van Dangerous Moonlight

In 1941 verschijnt het Britse oorlog- en liefdesdrama Dangerous Moonlight in de cinema's. De Poolse gevechtspiloot en componist Stefan Radecki (gespeeld door Anton Walbrook) ontmoet tijdens de Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse verslaggever Carole Peters (Sally Gray) tijdens een bombardement in Warshauw. In een geruïneerd gebouw hoort Carole Anton het Warsaw Concerto spelen op een piano. Hij vertelt haar dat het gevaarlijk is om naar buiten te gaan als de maan zo fel schijnt.

Anton vlucht uiteindelijk naar New York en komt Carole daar opnieuw tegen. Ze worden verliefd en trouwen. Uiteindelijk keert hij terug naar Europa om als gevechtspiloot deel te nemen aan The Battle of Britain. Tijdens de actie raakt Anton zwaargewond. Hij wordt wakker in een Londens ziekenhuis waar hij lijdt aan geheugenverlies. Tijdens zijn herstel herinnert hij zich dat hij Carole ontmoette toen hij het Warsaw Concerto speelde tijdens het bombardement in Warschau.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het moment waarop Anton en Carole elkaar ontmoeten.

Warsaw Concerto speciaal gecomponeerd voor Dangerous Moonlight

Als vanaf de jaren dertig films en geluid samen kunnen worden opgenomen, wordt het belangrijk om muziek speciaal voor film te componeren. De Britse componistRichard Addinsellfocust zich dan ook voornamelijk op het componeren voor de filmindustrie. De allereerste films met geluid werden vooral voorzien van romantische en meeslepende orkestrale werken. Speciaal voor deze film schreef Addinsell het Warsaw Concerto voor piano en orkest. Hoofdrolspeler Anton Walbrook was een prima amateurpianist en bespeelde zelf de piano in de film. Het stuk is geschreven in de Romantische stijl en heeft veel weg van het werk van Sergej Rachmaninov. De filmmakers zouden de Russische componist zelf hebben gevraagd om iets te schrijven voor de film, maar hij zou het aanbod hebben afgeslagen. Vandaag de dag wordt het Warsaw Concerto nog regelmatig gespeeld in concertzalen over de hele wereld.

De volledige filmscore was te horen in De Klassieken op dinsdag 23 februari. Gemist? Bekijk & beluister onderstaande video:

Ster advertentie
Ster advertentie