Achter de schermen

Vrouwen in de filmmuziek: zeldzaam maar niet langer te negeren

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrouwen in de filmmuziek: zeldzaam maar niet langer te negeren

Hildur Guðnadóttir won in 2020 de Oscar voor beste score. Ze is pas de derde vrouw ooit die deze prijs in ontvangst neemt. Waarom is er zo veel ongelijkheid in de filmmuziekwereld?

De 37-jarige Hildur Guðnadóttir bestormt de filmmuziekwereld met haar alom geprezen composities. De IJslandse componist en cellist schreef onder andere de soundtrack voor de populaire serie Chernobyl. Daarnaast heeft ze nu een Oscar gewonnen voor de muziek die zij schreef voor de blockbuster Joker. Guðnadóttir is pas de derde vrouw ooit die de Oscar wint voor beste score.

foto: ANP

Hildur Guðnadóttir poseert met haar BAFTA-award die ze won voor Joker.

De filmmuziekwereld is gedomineerd door mannen, en dat is dus terug te zien bij de Oscars. De eerste vrouw die een Oscar voor beste score won was Rachel Portman, die de muziek schreef voor Emma in 1996. Anne Dudley won het jaar erna, als enige andere vrouw, de Oscar voor haar compositie voor de film The Full Monty.

Journalist Tim Greiving sprak voor een artikel in The New York Times met meerdere succesvolle vrouwen uit de filmmuziekwereld. Zij gaven verschillende redenen voor de ongelijkheid: geïnstitutionaliseerd seksisme, een tekort aan vrouwelijke rolmodellen, en sociale conditionering waardoor vrouwen geleerd wordt onbaatzuchtig te zijn en niet de spotlight op te zoeken.

#MeToo en Time's Up

Volgens Lolita Ritmanis, componist en een van de vrouwen die in 2014 de Alliance for Women Film Composers opzette, gaat het tij keren. "Door de wereldwijde aandacht voor vrouwenrechten, en bewegingen als #MeToo en Time's Up, is er meer interesse en een "call to action", zegt zij tegen The New York Times. Ritmanis merkt dat mensen uit de industrie contact met haar opnemen om te bespreken wat zij aan de ongelijkheid kunnen doen. "Ik denk dat er steeds meer kansen zijn voor vrouwelijke componisten om mee te doen aan grote audities", zegt zij.

Guðnadóttir won een Golden Globe, BAFTA én een Oscar voor de muziek in Joker. Luister hier naar een stukje uit de score van Joker:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 komt er weer aan! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoor je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sluiten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

De Filmmuziek Top 50 van 2022 is bekend!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie