Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Prinsengrachtconcert 2023: Vijf cellisten over hun mooiste muzikale buitenervaringen

foto: Elvin Boer / AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Prinsengrachtconcert 2023: Vijf cellisten over hun mooiste muzikale buitenervaringen

Zaterdag 19 augustus krijgen vijf jonge Nederlandse cellisten de kans om op te treden met internationale topmusici Paul Lewis (piano) en bariton Roderick Williams op het Prinsengrachtconcert. AVROTROS Klassiek vroeg de vijf cellisten naar hun mooiste muzikale buitenervaringen!

Buiten spelen volgens... Ella van Poucke

Ella van Poucke met haar cello op het terras

foto: Elvin Boer / AVROTROS

Ella: "Het is heel speciaal om in de openlucht klassieke muziek te spelen, hoewel het voor ons musici eigenlijk lastiger is om buiten te spelen, dan binnen in een zaal die ervoor gemaakt is. Buiten is het vaak vochtiger en je hebt er geen akoestiek die meehelpt. Gelukkig maakt de sfeer die buiten ontstaat het dan weer helemaal goed."

"Onvergetelijk was het voor mij om onder de sterren in Zuid-Italië op te treden. Ik speelde daar op een kamermuziekfestival in een concertzaal zonder dak. Door de vier muren beleefden we het intieme van een concertzaal, maar telkens als we omhoog keken, zagen we de sterren. Heel bijzonder!"

Quote

Telkens als we omhoog keken, zagen we de sterren.

Ella van Poucke

"Ik kijk ook heel erg uit naar het Prinsengrachtconcert. Vijf jaar geleden speelde ik in het voorprogramma. Ondanks dat er natuurlijk ontzettend veel gebeurt in de binnenstad, bracht de muziek iedereen bij elkaar. Iedereen was aandachtig, het werkte!"

Buiten spelen volgens... Lidy Blijdorp

Lidy Blijdorp met haar viool op een schommel

foto: Elvin Boer / AVROTROS

Lidy: "In de natuur ga je heel anders spelen. Je hoort het geruis van de wind, de bomen, de vogeltjes en daar reageer je op als je speelt. Dat zal ook zo zijn op de gracht met al die mensen en de bootjes. Het is natuurlijk de bedoeling van muziek dat het mensen meeneemt in een andere wereld. De Prinsengracht zal daarbij helpen, denk ik!"

Quote

In de natuur ga je heel anders spelen.

Lidy Blijdorp

"Vorig jaar nam ik mijn man, die uit Chili komt, mee naar het Prinsengrachtconcert om Amsterdam beter te leren kennen. Hij was vooral helemaal onder de indruk van het Aan de Amsterdamse grachten, waarbij iedereen meezong. Het Prinsengrachtconcert is iets waarbij de hele stad betrokken is en dat beleef je ook echt zo als je er bent."

Buiten spelen volgens... Kalle de Bie

Kalle de Bie met zijn cello in een boot

foto: Elvin Boer / AVROTROS

Kalle: "In de zomer kan het heerlijk zijn om buiten te spelen, zoals op de festivals voor klassieke muziek. Het heeft iets heerlijk ongedwongens. Als je in een muisstille zaal speelt, kun je misschien meer genieten van de perfecte muziek, maar buiten gaat het vooral om de sfeer."

Quote

Het Prinsengrachtconcert associeer ik met het ultieme zomergevoel.

Kalle de Bie

"Amsterdam staat voor mij voor vrijheid, genieten en jezelf kunnen zijn. Hier ben je één van de vele gekken. Ik voel me er heel erg thuis! Het Prinsengrachtconcert associeer ik ook met het ultieme zomergevoel: dat je ‘s nachts op een gracht muziek gaat maken en dat iedereen op bootjes en aan het water zit… Het ziet er gewoon zo mooi uit en het is zo gezellig."

Buiten spelen volgens... Irene Kok

Irene Kok met haar cello in het bos

foto: Elvin Boer / AVROTROS

Irene: "Ik ben sowieso heel graag buiten! Als ik niet cello aan het spelen ben, ben ik buiten te vinden. Groen geeft mij rust, leegte en inspiratie. In de zomer maak ik zeker ook buiten muziek. Er zijn veel concerten in Italië en Frankrijk, op mooie locaties. Er komt een onvoorspelbaar element bij kijken. Dan hoor je opeens een vogeltje, een auto… Het is speels. Er zijn daardoor onverwachte momenten, waar ik zelf heel gelukkig van word. Dan krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht die ik er niet meer vanaf kan halen."

Quote

Het Prinsengrachtconcert is één van de meest sfeervolle concerten die ik ken!

Irene Kok

Het Prinsengrachtconcert is één van de meest sfeervolle concerten die ik ken! Vanaf het moment dat ik in Amsterdam studeerde, heb ik gekeken op de kade. De combinatie van bootjes, water, mensen die uit hun raam hangen... Het is groots en tegelijkertijd kleinschalig, door de beperkte ruimte. Dat maakt het heel gezellig. Het Prinsengrachtconcert is voor mij subliem Amsterdam."

Buiten spelen volgens... Anton Spronk

Anton Spronk met zijn cello

foto: Elvin Boer / AVROTROS

Anton: "Je hebt wel een beetje geluk nodig met het weer, maar als het dan zo’n mooie zomeravond is, heeft een buitenconcert echt een speciale atmosfeer. Het is iets unieks dat lastig te bereiken is in een concertzaal. Het is ook meer ontspannen; mensen kunnen een drankje nemen; het is niet zo strikt."

Quote

Als het zo'n mooie zomeravond is, heeft een buitenconcert echt een speciale atmosfeer.

Anton Spronk

"Ik kijk ernaar uit om te spelen op de gracht! Ik ben sowieso graag op het water, bijvoorbeeld om te zeilen, en ik hou ervan als het waait. Er zijn zoveel pareltjes in de klassieke muziek en tijdens het Prinsengrachtconcert komen er altijd veel naar voren. Ik hoop dat we veel mensen kunnen ontroeren met wat klassieke muziek te bieden heeft."

Deze vijf fantastische Nederlandse cellisten krijgen tijdens het Prinsengrachtconcert 2023 bovendien ook nog versterking van de Noorse cellist Bjørg Lewis, de vrouw van Paul Lewis. Een groot feest!

Het Zomeravondconcert op NPO Klassiek staat zaterdag 19 augustus vanaf 19:00 uur volledig in teken van het Prinsengrachtconcert. Vanaf 21:20 uur is het concert ook te kijken op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie