Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Meesterpianist Paul Lewis en bariton Roderick Williams op Prinsengrachtconcert 2023

foto: Eduardus Lee
  1. Klassiekchevron right
  2. Meesterpianist Paul Lewis en bariton Roderick Williams op Prinsengrachtconcert 2023

In bootjes en op de kade onder de voet van de Westertoren in Amsterdam mogen we genieten van een concert door geweldige musici: zaterdag 19 augustus is het zover! Dit jaar verzorgt internationaal meesterpianist Paul Lewis de 41ste editie van het Prinsengrachtconcert samen met zijn muzikale vrienden: bariton Roderick Williams, Lewis' vrouw Bjørg Lewis en vijf jonge talentvolle Nederlandse cellisten.

chevron right
chevron right
foto: Kaupo Kikkas

Paul Lewis

Hoofdartiest Paul Lewis wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste musici van zijn generatie. Zijn cycli van kernpianowerken van Beethoven en Schubert hebben wereldwijd unaniem positieve kritieken gekregen, en onderstrepen zijn reputatie als een van 's werelds meest vooraanstaande vertolkers van het Centraal-Europese klassieke repertoire.

Lewis werkt regelmatig als solist en liedbegeleider met 's werelds grootste orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, Boston Symphony, Chicago Symphony, London Symphony, London Philharmonic, New York Philharmonic en het Mahler Chamber Orchestra. Dit jaar heeft hij First Night of the Proms geopend, het eerste concert van het grootste klassieke muziekfestival ter wereld dat wordt uitgezonden door de BBC.

Roderick Williams

Roderick Williams (1965) is een Britse bariton. Hij ontving in 2016 de Singer of the Year Award van de Royal Philharmonic Society en in 2017 de Most Excellent Order of the British Empire. Als zoon van een vader uit Wales en een Jamaicaanse moeder kreeg Roderick zijn eerste muzieklessen aan de Christ Church Cathedral School en studeerde uiteindelijk af aan het Magdalen College in Oxford als muziekdocent.

Pas op achtentwintigjarige leeftijd pakte hij de zangstudie op aan de Guildhall School of Music in Londen. Hij maakt al snel furore in Engeland, onder andere tijdens de Proms. Het was het begin van een internationale operacarrière en een uitgebreide discografie, onder andere met vele minder bekende liederen. Daarnaast is Williams als componist actief. Hij was bovendien een van de uitverkoren componisten om een nieuw werk te schrijven voor de kroning van Charles III.

Zes cellisten

Dit jaar is een glansrol weggelegd voor de cello! En niet één, maar zes cello’s! Cellist Bjørg Lewis (de vrouw van Paul Lewis) en de Nederlandse jonge cellotalenten Anton Spronk, Ella van Poucke, Kalle de Bie, Lidy Blijdorp en Irene Kok zullen met elkaar de sterren van de hemel spelen.

Uitzending en presentatie

De presentatie van de avond, die live bij AVROTROS op NPO 2 wordt uitgezonden, is dit jaar weer in handen van Maria Fiselier. Op NPO Klassiek presenteert Ab Nieuwdorp de uitzending. Daar is ook het voorprogramma met cellist Anton Spronk en pianist Ramon van Engelenhoven live te horen.

Het Prinsengrachtconcert, 19 augustus vanaf 20:00 uur het voorprogramma bij AVROTROS op NPO Klassiek en vanaf 21:20 uur het hoofdprogramma ook op NPO 2

Het Kinderprinsengrachtconcert
, 19 augustus om 18:25 uur semi-live bij AVROTROS op NPO Zapp

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie