NPO Klassiek tipt
AVROTROSNTR

Zien: Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee, een documentaire van Ivo Niehe

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Zien: Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee, een documentaire van Ivo Niehe

Deze zomer te zien op NPO 1: een nieuwe driedelige documentaire waarin presentator Ivo Niehe op stap gaat met de pianisten Lucas en Arthur Jussen. In De Ochtend vertelde Ivo Niehe over zijn nieuwe serie: Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee.

In het nieuwe programma Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee volgt Ivo Niehe de broers terwijl ze de wereld over reizen voor hun concerten. Hun collega's, familie en vrienden komen ook aan het woord. Niehe vertelt in de documentaire hoe de twee pianisten een internationale carrière kregen. De broers, inmiddels 26 en 30 jaar oud, zijn al sinds hun tienerjaren te vinden op klassieke concertpodia én bij ons op NPO Klassiek.

WK voetbal

Lucas en Arthur Jussen komen uit een muzikaal gezin en worden altijd al omringd met muziek en instrumenten. In deze serie vertelt Ivo Niehe het verhaal vanaf het prille begin: hoe de 5-jarige Lucas tijdens het WK voetbal na veelvuldig het Wilhelmus te hebben gehoord deze ineens met twee handen op de piano kon naspelen, de eerste lessen bij hun Hilversumse docent Leny Bettman, de eerste prijzen die ze wonnen en de huisconcerten. Als tieners komen ze met hun moeder in Portugal bij de wereldberoemde pianist Maria João Pires terecht. Ze verblijven een aantal maanden bij haar in Portugal en later in Brazilië. Wat zag zij destijds in deze jonge jongens waardoor ze hen onder haar vleugels besloot te nemen?

Vanwege de looks en het toegankelijke karakter van de jongens komen er ‘circusachtige’ aanbiedingen op hun pad, onder andere uit Las Vegas. Maar ze kiezen hun eigen weg, dat onder andere leidt tot drie uitverkochte avonden in misschien wel de beroemdste concertzaal van de wereld: de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen. En dat blijkt ook voor de nuchtere broers een droom die uitkomt.

IJzeren discipline

De broers zijn niet alleen ongewoon talentvol, maar beschikken ook over een ijzeren discipline. Terwijl ze de wereld veroveren en iedere dag uren achter de piano doorbrengen, halen ze ook nog hun gymnasiumdiploma. Maar er blijft in hun leven altijd voldoende ruimte om plezier te maken, te sporten en om samen te zijn met familie: na het examen wordt er gewoon gefeest in Chersonissos, kerst wordt altijd bij opa en oma in Maastricht en Vaals gevierd en ook bij de ontvangst van een belangrijke Duitse muziekprijs is voetbalhumor niet ver weg. Het maakt Lucas en Arthur Jussen tot heel gewone jongens met een heel bijzonder leven.

De documentaire over de broers Jussen is op woensdag 9, 16 en 23 augustus om 21:20 uur te zien op NPO 1.

Aflevering 1

Beroemde collega's, hun ouders, vrienden en familie, maar vooral Lucas en Arthur Jussen zelf vertellen over hun indrukwekkende levensverhaal. Te beginnen bij het begin: de eerste pianolessen, het debuut in het Concertgebouw en samen op tournee tot de bejubelde optredens in Wenen en Parijs.

Kijk hieronder aflevering 2 en 3

Eerdere documentaire

Het is niet de eerste keer dat de broers gevolgd worden voor een documentaireserie. In 2013 verscheen de NTR-documentaire Jeux, waarin Lucas en Arthur te zien zijn tijdens de opnames van hun album met Franse pianomuziek.

Bekijk Jeux op NPO Start

Ster advertentie
Ster advertentie