Funfact
AVROTROSNTR

Het allereerste... Prinsengrachtconcert

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Het allereerste... Prinsengrachtconcert

Klassieke muziek vanaf een drijvend concertpodium op één van de mooiste plekjes van Amsterdam: dat is het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Tegenwoordig ligt de gracht vol bootjes en kijken honderdduizenden fans mee via televisie, maar het evenement begon 40 jaar geleden een stuk kleiner. Lees meer over de geschiedenis van het Prinsengrachtconcert!

Het allereerste Prinsengrachtconcert vond plaats in 1982 en was een initiatief van muziekondernemer Hans Duijf en Theo Inniger, de directeur van Hoter Pulitzer. Het was hun doel om klassieke muziek ook buiten de concertzaal te laten horen, en daarom organiseerden ze een openluchtconcert vanaf een trekschuit op de Prinsengracht. De beroemde pianiste Barbara Nissman, woonachtig in Amsterdam, speelde muziek van Ginastera, vol tango-invloeden.

Aanrijding

De voorbereidingen voor het allereerste concert verliepen niet helemaal vlekkeloos. Niet alleen werd de pianiste een dag voor het concert aangereden door een fietser, ook viel de vleugel op een gloednieuwe Volvo én reed de haringkar de gracht in. Ondanks alles waren er zo’n 1000 mensen getuige van de bijzondere gebeurtenis en werd het concert zó goed ontvangen dat de kersverse Stichting Prinsengrachtconcert besloot een nieuwe editie te organiseren. Bij de tweede editie in 1983 stond de gracht inmiddels stampvol met publiek. Het evenement kon met recht een succes genoemd worden!

foto: AVROTROS

De eerste editie op televisie

Vanaf 1984, bij de derde editie van het Prinsengrachtconcert, werd de AVRO betrokken bij het evenement. Het optreden van pianist Daniël Wayenberg en violist Ivry Gitlis was live op televisie te zien. De avond opende met een als vleugel gevormde boot, waarin de musici kwamen aangevaren. Halverwege het concert dreigde het nog even mis te gaan: de klok van de Westertoren begon tijdens het concert luid te slaan vanwege een bruiloft, maar daar wist Gitlis wel raad mee – al improviserend imiteerde hij de klok en speelde hij ‘Happy Birthday’. Het hoogtepunt van de avond waren twee schitterende werken van Fritz Kreisler: ‘Liebesleid’ en ‘Tambourin chinois’.

Bekijk de uitzending van het Prinsengrachtconcert in 1984

Internationale sterren

In de daaropvolgende jaren stonden er veel internationale sterren op het ponton in de Prinsengracht. Violist Maxim Vengerov trad op in 1994, pianist Lang Lang in 2006 en in 2013 stond zelfs het voltallige Koninklijk Concertgebouworkest op het podium! De AVROTROS zond de concerten live uit op televisie en op NPO Klassiek.

Alles over het Prinsengrachtconcert op AVROTROS Klassiek

40e editie

Op zaterdag 20 augustus 2022 vindt de 40e editie van het geliefde openluchtconcert plaats. Op het ponton spelen de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt en het Concertgebouw Kamerorkest. Volg het live, vanaf 19:00 uur in het Zomeravondconcert, of vanaf 21:20 uur op NPO 1.

Bekijk eerdere edities van het Prinsengrachtconcert

Ster advertentie
Ster advertentie