Musici

Anton Spronk

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Anton Spronk

Anton Spronk (1994) is één van de grootste Nederlandse cellotalenten. Hij geeft wereldwijd concerten in topzalen, zowel als solist als kamermusicus.

Bekijk de wereldpremière van Duo voor viool en cello van Bram Kortekaas door Anton Spronk en Tosca Opdam in Opium

Al vroeg in zijn leven was de cello hét instrument voor Anton. Zijn eerste cellolessen kreeg hij als vierjarige van zijn vader Frank Spronk. Op zijn twaalfde vervolgde hij zijn opleiding bij Monique Bartels, eerst op het Koninklijk Conservatorium Den Haag en daarna op het Conservatorium van Amsterdam. In 2012 begon hij zijn Bacheloropleiding in Zürich bij Thomas Grossenbacher, en momenteel volgt hij in Berlijn een Masteropleiding bij Jens-Peter Maintz. Ook volgde hij masterclasses bij onder andere Steven Isserlis, Anner Bijlsma en Wolfgang Emanuel Schmidt.

Anton Spronk soleert bij het Nederlands Kamerorkest in het AVROTROS Vrijdagconcert

Dutch Classical Talent

Anton heeft al vele prijzen ontvangen bij toonaangevende concoursen. Zo won hij de eerste prijs en de publieksprijs bij de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours en won hij, al op negentienjarige leeftijd, op het Nationaal Cello Concours 2014 tijdens de Cello Biënnale Amsterdam de eerste prijs, de publieksprijs en de prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie. In 2019 werd Anton op het Verbier Festival de ‘Prix du Rotary’ toegekend, en in oktober van datzelfde jaar won hij een eerste prijs, de publieksprijs en de orkestprijs bij het Internationale Mazzacurati Concours in Turijn. Ook won Anton de Dutch Classical Talent Award 2021 - als laureaat gaf hij dat jaar een concerttour door heel Nederland.

Lees ook

Tosca Opdam

Tosca Opdam

Talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert

In januari 2021 bracht Anton zijn debuut-cd uit met pianist Daniël van der Hoeven in het kader van het talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert. Het album staat vol zonnige, zuidelijke en temperamentvolle muziekstukken voor cello en piano. Naast een tango van Piazzolla en Spaanse ritmes in werk van De Falla en Glazunov kom je in Italiaanse sferen in een Pergolesi-bewerking van Stravinsky.

Anton en Daniël lieten er live iets van horen in de studio bij De Klassieken.

Anton Spronk en Daniël van der Hoeven spelen Da Falla live bij De Klassieken.

Eigen kamermuziekfestival

Dat Anton een grote liefde voor kamermuziek heeft, is duidelijk; in 2016 richtte hij samen met violist Larissa Cidlinsky het internationale festival ‘Eggenfelden klassisch’ op, dat jaarlijks plaatsvindt in Zuid-Duitsland. Hij is regelmatig te gast bij internationale kamermuziekfestivals waaronder het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Grachtenfestival, de Cello Biënnale Amsterdam, het Gstaad Menuhin Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Gonjiam Festival in Zuid-Korea. Ook nam hij deel aan de Verbier Festival Academy in 2019.

Als solist was Anton al te horen bij het Residentie Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Münchener Kammerorchester en philharmonie zuidnederland. Ook voor het uitvoeren van hedendaagse muziek is Anton een gewild cellist: in oktober 2016 speelde hij tijdens de Cello Biënnale Amsterdam de wereldpremière van het celloconcert Out of Step, speciaal voor hem gecomponeerd door Guus Janssen. In juni 2017 gaf hij, tijdens een samenwerking met dirigent Péter Eötvös, de Zwitserse première van het werk Chuang Tzu's Dream van Maté Bella in de Tonhalle in Zürich.

Anton heeft een cello in bruikleen uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, gebouwd in 1865 door J. B. Vuillaume.

Ster advertentie
Ster advertentie