Podium
NTR

Beluister de winnaars van Edisons Klassiek 2023 in Podium

foto: Luister.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister de winnaars van Edisons Klassiek 2023 in Podium

Vanaf maandag 11 september maken we in Podium bekend wie de winnaars zijn van de Edisons Klassiek. Elke dag rond 16:00 uur een andere categorie. Spannend om te weten wie deze Nederlandse muziekprijzen mee naar huis mogen nemen. Wie waren ook alweer de genomineerden? Een lees- en luisteroverzicht van de kanshebbers vind je hieronder.

Aidan Mikdad

In totaal zijn er 24 genomineerden, verdeeld over acht categorieën. Veel internationale namen staan ertussen, maar musici van Nederlandse bodem ontbreken zeker niet. Zo zijn de jonge pianovirtuoos Aidan Mikdad (⤴️), het Belinfante Quartet en de van oorsprong Servische violist Julija Hartig met hun debuut (solo)albums genomineerd als nieuwkomers.

Violist Lisa Batiashvili

foto: Chris Singer

Lisa Batiashvili

Genomineerde albums van solisten instrumentaal en vocaal zijn overwegend van vrouwen: Seraph van Noorse trompettist Tine Thing Helseth, Secret Love Letters van violist Lisa Batiashvili (⤴️), Fatma Saids Kaleidoscope en het debuutalbum van de Afro-Amerikaanse sopraan Julia Bullock, die op Walking in the Dark een heel ander geluid laat horen dan de opera die ze wereldwijd veelal zingt.

Over opera gesproken: drie uiteenlopende producties zijn genomineerd. Händels Theodora met onder anderen sopraan Joyce di Donato en Il pomo d’oro onder leiding van Maxim Emelyanychev, Lully’s Acis et Galatée door Les Talens Lyriques en Christophe Rousset en Poulencs La voix Humaine met sopraan Véronique Gens bij het Orchestre National de Lille onder leiding van Alexandre Bloch.

Cappella Amsterdam

Bij de categorie koor staan te verwachten grote namen, zoals Cappella Amsterdam (📸⤴️) o.l.v. Daniel Reuss met hun uitvoering van David Langs The Writings en Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier met hun bijzondere project Ein Deutsches Barockrequiem.

Een niet te vergeten categorie is kamermuziek. Naast albums van gevestigde namen als pianisten Alexander Tharaud en Lars Vogt valt het album Les Frères Francoeur van de jonge barok-beloftes violist Théotime Langlois de Swarte en klavecinist Justin Taylor op.

En natuurlijk een categorie die tegenwoordig niet meer kan ontbreken: neo klassiek. Daarvoor dingt er ook een Nederlander mee: Matteo Myderwyk voor zijn album Veluwe Suite.

Bij Edison Jazz is er in de categorie instrumentaal nog een opvallende Nederlandse genomineerde. Het gaat om het album Ruins and Remains waarop het Matangi Quartet met jazzpianist Wolfert Brederode speelt, luister hieronder:

Lees alles over de andere genomineerden

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie