Componist

Georg Friedrich Händel

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Georg Friedrich Händel

Wie was Georg Friedrich Händel?

Georg Friedrich Händel was een Duitse componist uit de Barok. Hij schreef veel opera's en oratoria en was tijdens zijn leven erg populair in Engeland.


Snelle weetjes

  • Geboren: 23 februari 1685, Halle (Duitsland)
  • Gestorven: 14 april 1759, Londen (Verenigd Koninkrijk)
  • Bekendste stukken: Messiah (met het Hallelujah), Water music, Music fort he royal fireworks, Zadok the priest, Rinaldo, Serse (met Ombra mai fu), Solomon (met Arrival of the Queen of Sheba), Concert voor orgel of harp, op.4, nr.6

Interessant: had de bijnaam ‘De grote beer’ vanwege zijn postuur, karakter en manier van lopen.

In het kort

De carrière van George Friedrich Händel begon als organist van de Domkerk in Halle. Hij ontgroeide Duitsland echter al snel en ging naar Italië, waar hij componisten als Scarlatti ontmoette en succes kreeg met zijn Italiaanse opera’s. Daarna lonkte Engeland, waar Händel veel componeerde. Hier schreef hij zijn beroemde Water Music ter gelegenheid van een pleziertochtje van koning George I op de Theems. Händel was immens populair in Engeland, zijn Music for the royal fireworks trok in 1748 zelfs twaalfduizend belangstellenden. Händel stierf in 1759 op 74-jarige leeftijd.

Wist je dat...

  • Händel rijk was? Bij zijn overlijden liet hij 20.000 pond (nu 1 miljoen euro) na, verdiend met componeren maar ook door slimme investeringen te doen.
  • hij als jongen een klavecimbel verstopte op zolder om te kunnen oefenen (zijn vader had hem verboden muziek te studeren)?
  • de hymne van de Champions League is gebaseerd op Händels Zadok the Priest?

De Klassieker: #1 - Waarom miljoenen voetbalfans al jaren naar Händel luisteren

Ster advertentie
Ster advertentie