Funfact

Wat is... Stille Zaterdag?
KRO-NCRV

foto: NPO Radio 4/ Marvin Gierveld
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is... Stille Zaterdag?

Pasen komt eraan. Maar wat betekent het Paasfeest eigenlijk, en waarom hebben de dagen zulke aparte namen, Aswoensdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag?

NPO Radio 4-presentator Wilfred Kemp vertelt je er meer over! In deze video kom je meer te weten over de betekenis van Stille Zaterdag.

Geen kerkklokken

Stille Zaterdag of Paaszaterdag is de zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen in. Het is de dag tussen de dood en nieuw leven. Voor Joden was de zaterdag de Sabbathdag, een rustdag. In het bijbelverhaal is dit de dag waarop het dode lichaam van Jezus in het graf ligt. Het is een dag van stilte en afwachting. Nog steeds is de zaterdag voor Pasen stil. Er klinken geen kerkklokken, er zijn geen vieringen in de kerk, totdat de zon ondergaat. Dan begint in veel kerken de Paaswake, vooruitblikkend op de opstanding van Jezus met Pasen.

De Matthäus op NPO Radio 4

Ontroerend en troostrijk. Het absolute hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Radio 4 in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie