Funfact
KRO-NCRV

Wat is... Palmzondag?

foto: NPO Klassiek/Marvin Gierveld
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is... Palmzondag?

De aanloop naar Pasen heet ook wel de passietijd. De dagen dragen bijzondere namen: Witte Donderdag, Palmzondag, Goede Vrijdag… Maar waar komen die namen eigenlijk vandaan, en wat is de betekenis van Pasen?

In deze video vertelt NPO Klassiek-presentator Wilfred Kemp je alles over Palmzondag.

Hosanna

De zondag voor Pasen heet ook wel Palmzondag genoemd. Het is de dag waarop christenen herdenken dat Jezus de stad Jeruzalem binnentreedt, zittend op de rug van een ezeltje. Langs de kant van de weg staan mensen, juichend, 'Hosanna!' roepend en zwaaiend met palmtakken. Vandaar ook de naam Palmzondag. Het is een feestelijke intocht, maar toch met een droevige ondertoon. Want diezelfde mensen die nu Hosanna zingen, roepen aan het einde van diezelfde week: “Kruisig hem, kruisig hem!” Niets is blijkbaar zo veranderlijk als het volk...

Palmtakje

In de kerk krijgen mensen met Palmzondag een palmtakje. Dat nemen ze mee naar huis en om op een bijzondere plek te bewaren, vaak achter het kruisbeeld. Na een jaar brengen ze het palmtakje terug naar de kerk. Dan wordt het verbrand en met de as ervan krijgen de mensen dan op Aswoensdag weer het askruisje. Zo is de cirkel weer rond!

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie