Funfact
KRO-NCRV

Wat is... Goede Vrijdag?

foto: NPO Klassiek/ Marvin Gierveld
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is... Goede Vrijdag?

De aanloop naar Pasen heet ook wel de passietijd. De dagen dragen bijzondere namen: Palmzondag, Goede Vrijdag…. Maar waar komen die namen eigenlijk vandaan, en wat vier je op zo’n dag?

NPO Klassiek-presentator Wilfred Kemp vertelt je er alles over! In deze video staat hij stil bij de betekenis van Goede Vrijdag.

Treurige vrijdag

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Het is voor christenen wereldwijd één van de belangrijkste en dramatische momenten in het kerkelijk jaar. Op die dag wordt herdacht dat Jezus werd gekruisigd op de heuvel Golgotha. Er is veel prachtige muziek geschreven voor Goede Vrijdag, denk maar aan de Matthäus-Passion van Bach. Het is een treurige dag, vandaar dat ‘ie in Duitsland Karfreitag heet, Treurige Vrijdag.

Positieve ondertoon

In het Engels en het Nederlands heet de dag Goede Vrijdag. Christenen geloven dat met Jezus’ dood en opstanding duidelijk is geworden dat de dood nooit en te nimmer het laatste woord heeft. Jezus heeft met zijn dood de dood voorgoed overwonnen. Een treurige dag dus, maar wel met een positieve ondertoon. Vandaar: Goede Vrijdag.

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie