Matthäus-Passion

De Matthäus en andere passiemuziek op radio en tv

foto: Pexels / Adobefoto: Pexels / Adobe
 1. Klassiekchevron right
 2. De Matthäus en andere passiemuziek op radio en tv

NPO Radio 4 staat van 10 t/m 16 april in het teken van het meest geliefde klassieke werk aller tijden: de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Na een lange lockdown zijn er dit jaar gelukkig weer live-uitvoeringen van de Matthäus-Passion en andere muziekstukken voor de lijdenstijd. Je hoort en ziet ze bij de NPO!

Passiemuziek op NPO Radio 4

 • Zondag 10 april - 14:00 uur, Zondagmiddagconcert NPO Radio 4

  Bachs Johannes-Passion, live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam
  Concertgebouworkest o.l.v. Andrew Manze, m.m.v. Rachel Redmond (sopraan), Catriona Morison (alt), Maximilian Schmitt (tenor), Mauro Peter (tenor), Arttu Kataja (bas), Ashley Riches (bas), Laurens Collegium Rotterdam.

 • Zondag 10 april - 20:00, Avondconcert NPO Radio 4

  De geliefde Messiah van Handel, het oratorium over het leven en sterven van Jezus.
  BBC National Chorus and Orchestra of Wales o.l.v. John Butt, m.m.v. Rhian Lois (sopraan), Helen Chariston (mezzosopraan), Hirosihi Akamo (tenor), Matthew Brook (bas). Een opname van 7-12-2021 in Cardiff.

 • Dinsdag 12 april - 20:00, Avondconcert NPO Radio 4

  Het Stabat Mater, getoonzet door verschillende Nederlandse componisten.
  philharmonie zuidnederland en Brabant Koor o.l.v. Arjan Tien, m.m.v. Carina Vinke (alt), Falco van Loon (tenor).
  * H. Andriessen - Miroir de Peine
  * Mul - Stabat Mater
  * Strategier - Stabat Mater
  * De Klerk - Stabat Mater

 • Woensdag 13 april - 20:00, Avondconcert NPO Radio 4

  Passie-highlights door Pynarello. Met muziek van Bach maar ook van Pergolesi en andere componisten die zich lieten inspireren door de lijdenstijd.
  Ensemble Pynarello, m.m.v. Karin Timmerman (sopraan), Caroline Cartens (alt), Peter Gijsbertsen (tenor), Raoul Steffani (bariton). Rechtstreeks vanuit Domusdela, Eindhoven

 • Donderdag 14 april - 20:00 uur, Avondconcert NPO Radio 4

  De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach door de Nederlandse Bachvereniging
  Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato, m.m.v. o.a. Daniel Johannsen (evangelist), Marie Louise Werneburg (sopraan), Alex Potter (alt), Zachary Wilder (tenor) en Dominik Wörner (bas). Een opname van 8-4-2022 uit de Doelen, Rotterdam

 • Zaterdag 16 april - 14:00 uur, ZaterdagMatinee NPO Radio 4

  De Johannes-passie volgens Arvo Pärt
  Vox Clamantis quartet & Cappella Amsterdam, m.m.v. Henning von Schulman (Jesus - bas), Werner Güra (Pilatus - tenor), Aisling Casey (hobo), Jos Lammerse (fagot), Lisa Jacobs (viool), Ella van Poucke (cello), Laurens de Man (orgel)
  Pärt - Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem. Een opname van 27-3-2021 uit het Concertgebouw, Amsterdam

De Matthäus-Passion door Ton Koopman

De Matthäus op televisie

 • Vrijdag 15 april - 12:10 uur, NPO 2

  De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman. Een herhaling van de registratie die in 2021 is gemaakt in TivoliVredenburg.

 • Vrijdag 15 april - 20:25 uur, NPO 2 (herhaling zaterdag 16 april, 13:10 uur)

  Al sinds 1922 voert de Nederlandse Bachvereniging Bachs Matthäus Passion uit, een traditie die zij 100 jaar geleden startten in de Grote Kerk in Naarden. In De mooiste maten van de Matthäus vieren we 100 jaar Matthäustraditie aan de hand van favoriete fragmenten van liefhebbers van Bachs meesterwerk. In sfeervolle reportages vertellen zij waarom ze zo door zijn muziek worden gegrepen. De Nederlandse Bachvereniging speelt hun favoriete fragmenten in de Naarderkerk.

  Tijdens de uitzending gaan Paul Witteman en Leonard Evers met elkaar in gesprek over hun eigen favoriete fragmenten, de uitvoeringspraktijk van de Matthäus Passion en de rol van religie en de muur van heiligheid die om het werk hangt.

De Matthäus op NPO 2 Extra

 • Vrijdag 15 april - 21:15 uur, NPO 2 Extra

  Bachs Matthäus-Passion, door de Nederlandse Bachvereniging en het Kampen Boys Choir o.l.v. Jos van Veldhoven, m.m.v. o.a. Thomas Hobbs (Evangelist), Stephan MacLeod (Christus), Griet de Geyter (sopraan), Alex Potter (alt) en Valerio Contaldo (tenor). Een opname uit 2018 vanuit de Grote Kerk in Naarden.
 • Zaterdag 16 april - 14:00 uur, NPO 2 Extra

  Een oerversie van de Matthäus-Passion door de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer.

De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven

De Matthäus op NPO Radio 4

Ontroerend en troostrijk. Het absolute hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Radio 4 in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie