Funfact
KRO-NCRV

Wat is... Witte Donderdag?

foto: NPO Klassiek/ Marvin Gierveld
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is... Witte Donderdag?

De Paasdagen zijn in aantocht. Maar wat wordt er met Pasen eigenlijk gevierd? En waarom hebben die dagen van die bijzondere namen? Wilfred Kemp, presentator van NPO Klassiek, vertelt je er alles over!

In deze korte video legt Wilfred uit wat de betekenis is van Witte Donderdag:

Pesach

De donderdag voor Pasen heet in de kerkelijke traditie Witte Donderdag. Op die dag wordt herdacht dat Jezus met zijn leerlingen Pesach viert, het Joodse Paasfeest. Ze vierden, geheel volgens de Joodse traditie, de bevrijding van het volk Israël uit de Egyptische slavernij. Het was gebruik om op die avond brood te breken en wijn te delen.

Dat was precies wat Jezus op Witte Donderdag ook deed. Terwijl hij het brood brak zei hij: “Dit brood is als mijn lichaam, dat straks ook gebroken zal worden. En deze wijn is als mijn bloed, dat straks vergoten zal worden.” Daarmee wees hij vooruit naar zijn arrestatie en kruisiging, die een dag later zou plaatsvinden.

Wit

Het was het begin van wat later de eucharistie is gaan heten, of het avondmaal. Ondanks al het leed is dat volgens de kerk ook een mooie gebeurtenis, vandaar de naam Witte Donderdag. Want wit is in de kerkelijke traditie de kleur voor een belangrijk feest. In de katholieke traditie worden op Witte Donderdag alle kruisbeelden met een wit kleed bedekt.

Ster advertentie
Ster advertentie