Speellijst - Brahms, Johannes

Biografie

Johannes Brahms wordt op 7 mei 1833 geboren in Hamburg, Duitsland. Zijn vader was bassist in het Hamburgs Filharmonisch Orkest en het zal je dan ook niets verbazen dat hij al op jonge leeftijd pianoles krijgt van de beste leraren. Dank zijn talent weet Brahms al vanaf zijn dertiende een zakcentje bij te verdienen door in kroegen te spelen om de kost te verdienen. De vele optredens eisten zijn tol.

Dankzij een Duitse violist wordt hij in 1953 geïntroduceerd aan Robert Schumann en mede door zijn lovende kritieken groeit de bekendheid van Brahms. Van 1856 tot 1858 werkt hij als dirigent aan het prinselijk hoftheater in Detmold, waarnaast hij ook pianoles geeft. In 1863 trekt hij naar Wenen, waar hij Richard Wagner leert kennen, en gaat aan de slag als dirigent van de Singakademie. Dat is geen leven lang beschoren en na een jaar neemt hij ontslag.

Brahms blijft echter in Wenen wonen en componeert meer en meer stukken. Hij heeft inmiddels genoeg faam om er ook zijn kost mee te verdienen. Hij werkt nu onder andere aan zijn Duitse Requiem en zijn snaren sextet in G majeur. In 1872 neemt hij de baan van artistiek directeur bij het Gesellschaft der Musikfreunde. Maar ondertussen blijft hij werk na werk componeren. Na 3 jaar houdt hij het ook hier voor gezien.

Vanaf zijn zestigste gaat Brahms zijn gezondheid hard achteruit. Hij componeert nog wel werken, maar lang niet in zo'n hoog tempo als hij de jaren ervoor gedaan heeft. Op 3 april 1896 overlijd de componist. Hij wordt naast Beethoven en Franz Schubert begraven.

Je kent Brahms van

De Hongaarse Dansen, Ein deutsches Requiem

Wist je dat...

  • ...Brahms erbij was toen Schumann een einde aan zijn leven probeerde te maken door zich in de Rijn te werpen?
  • ...hij meer dan twintig jaar had gewerkt aan zijn eerste symfonie? Het leverde hem de bijnaam 'Beethovens tiende' op.

Meer componisten

Mijn favorieten