Speellijst - Georg Friedrich Händel

Biografie

Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren in Halle (Duitsland). Zijn carrière begint als organist van de Domkerk in Halle. Maar hij ontgroeit Duitsland al snel en gaat naar Italië waar hij componisten als Scarlatti ontmoet en succes krijgt met zijn Italiaanse opera’s. Daarna lonkt Engeland, waar Händel veel componeert. Hij schrijft hier zijn beroemde Water Music ter gelegenheid van een pleziertochtje van koning George I op de Theems. Händel was immens populair in Engeland, zijn Music for the Royal Fireworks trekt in 1748 twaalfduizend belangstellenden. Hij sterft in 1759 op 74-jarige leeftijd.

Je kent hem van...

De Messiah (met het Hallelujah), Water Music, Music for the Royal Fireworks en zijn vele oratoria, opera’s, cantates en orgelwerken.

Wist je dat...

  • Händel rijk was? Bij zijn overlijden liet hij 20.000 pond (nu 1 miljoen euro) na, verdiend met componeren maar ook door slimme investeringen te doen.
  • Hij als jongen een klavecimbel verstopte op zolder om te kunnen oefenen (zijn vader had hem verboden muziek te studeren)?

MeerMinder weergeven