Speellijst - Joseph Haydn

Biografie

Joseph Haydn werd op 31 maart 1732 geboren in Rohrau, Oostenrijk. Van zijn 8e tot zijn 17e is Joseph Haydn koorknaap in Wenen. Wanneer zijn stem "breekt" vanwege de puberteit, moet hij het koor verlaten. Hij zet de muziek voort als violist en ontwikkelt zich verder door zelfstudie en lessen van componist Nicola Popora. In 1758 wordt hij aangesteld als kapelmeester van graaf Morzin, voor wie hij zijn eerste symfonieën schrijft. Hij krijgt de smaak goed te pakken; hij produceerde uiteindelijk hij meer dan 100 symfonieën. In 1790 vertrekt hij naar Londen, waar zij zijn beroemde Londense symfonieën schrijft. Vijf jaar later keert hij terug naar Wenen, waar hij zich vooral nog bezighoudt met religieuze muziek. Joseph Haydn wordt wel de vader van de symfonie en het strijkkwartet genoemd.

Je kent hem van...

Die Schöpfung, Celloconcerten, Strijkkwartetten

Wist je dat...

- Hij in 1791 een eredoctoraat ontving van de universiteit van Oxford? Als dank componeerde hij een symfonie voor de universiteit.
- Hij goed bevriend was met Mozart? Ze gingen regelmatig samen naar het theater en op Haydns begrafenis werd Mozarts requiem gespeeld.

MeerMinder weergeven