Speellijst - Bach, Johann Sebastian

Biografie

Wie was Johann Sebastian Bach?

Johann Sebastian Bach was een Duitse componist uit de Barok. In die tijd stond hij vooral bekend als organist en componeerde hij voornamelijk muziek voor de kerk, maar ook wereldlijke muziek. Nu is hij een van de beroemdste componisten aller tijden.

Snelle weetjes

 • Geboren: 21 maart 1685, Eisenach (Duitsland)
 • Gestorven: 28 juli 1750, Leipzig (Duitsland)
 • Getrouwd met: Anna Magdalena Bach (geh. 1721–1750), Maria Barbara Bach (geh. 1707–1720).
 • Bekendste werken: Matthäus-Passion, Brandenburgse concerten, Cellosuites, Goldbergvariaties, Jesu meine freudeAir, Toccata in d kl.t.
 • Interessant: ging regelmatig economisch te werk door delen van zijn eigen werken opnieuw te gebruiken voor nieuwe composities.

Hoe werd Johann Sebastian Bach componist?

Velen zullen niet aarzelen om Johann Sebastian Bach de grootste componist aller tijden te noemen. Maar deze status ontstond pas in de negentiende eeuw, toen zijn muziek werd herontdekt. In zijn eigen tijd stond Bach vooral bekend als virtuoos musicus, altijd in dienst van de adel of de kerk - een zeggenschap die soms behoorlijk ver ging.

Al vroeg in zijn leven kwam Johann Sebastian Bach in aanraking met muziek door zijn muzikale ouders. Maria Elisabeth Lämmerhirt kwam uit een muzikale familie en Johann Ambrosius Bach was de stadsmusicus van Eisenach. Van hem heeft Bach waarschijnlijk viool leren spelen. Ook schijnt hij een bijzondere stem te hebben gehad en te hebben gezongen in de kerk waar zijn vader speelde. Zijn bijzondere stem bezorgt hem zelfs een studiebeurs als koorknaap. Tijdens zijn schooltijd op dit gymnasium leert Bach veel instrumenten te bespelen en dit is ook de plek waar hij zich bekwaamt in het spelen van orgel en in orgelbouw.

Bach beklimt de carrièreladder als organist en kapelmeester. En na nog wat wisselende opdrachtgevers - hij had behoorlijk wat conflicten met zijn werkgevers - werkt hij de laatste 27 jaar van zijn leven als cantor van onder andere de Thomaskirche in Leipzig. Hier componeert hij het grootste deel van zijn oeuvre met meer dan 1.000 werken.

Op 65-jarige leeftijd, in 1750, overlijdt Bach.

Bachs werken zijn ingedeeld door Wolfgang Schmieder (1901-1990) in BWV-nummers (Bach-Werke Verzeichnis, oftewel, Bach-Werken Catalogus).

Uitgebreide biografie van Bach

Wist je dat…

  • Bach op tienjarige leeftijd wees werd?
  • Zijn oudere broer hem vervolgens onder zijn hoede nam?
  • Bach twintig kinderen kreeg, waarvan er velen ook in de de muziekwereld belandden?
  • Bachs werk vrijwel compleet vergeten was, totdat Felix Mendelssohn in 1829 een uitvoering van de Matthäus Passion organiseerde?
  • Zowel Bach als Händel behandeld werden door dezelfde oogspecialist? Händel verloor een groot deel van zijn zicht na een ingreep van deze dokter, terwijl Bach dankzij een operatie door deze man zijn volledige zicht verloor en zelfs enkele maanden na een operatie door deze charlatan overleed.
  • Er zo’n 7.000 biografieën in verschillende talen over Bach zijn? Er meer dan 56.000 boeken, proefschriften en essays over Bach geschreven zijn en er zo’n 150 postzegels met Bach erop zijn uitgebracht?
  • Johann Sebastian Bach 4 weken in de gevangenis doorbracht? Dat had hij te danken aan zijn eigen koppigheid. Bach was namelijk in het bezit van (!) de graaf van Weimar. Toen Bach er vandoor wilde gaan liep dat uit op een flinke ruzie. Bach schold de graaf de huid vol en werd gearresteerd. Hij kwam na 4 weken weer vrij.

Lees meer over Bach

Ga naar de Matthäus-Passion-pagina

Muziekvideo's van Bach

Meer componisten

Mijn favorieten