Speellijst - Bach, Johann Sebastian

Biografie

Johann Sebastian Bach werd in 1685 geboren in Eisenach in Duitsland, waar zijn vader de dorpsmusicus was. In deze tijd werd musiceren en componeren gezien als een vak zoals ook timmerman of bakker. Het was dus logisch dat de kleine Johann in de voetsporen van zijn vader zou treden, zeker toen hij als jongen ook nog eens een prachtige stem bleek te hebben. Hij beklom de carrièreladder als organist en kapelmeester, en werkte de laatste 27 jaar van zijn leven als cantor van o.a. de Thomaskirche in Leipzig, waar hij het grootste deel van zijn oeuvre van meer dan 1000 werken componeerde.

Je kent hem van
De Matthäus Passion, het Weihnachtsoratorium, de Brandenburgse Concerten, zijn Cellosuites, zijn cantates, de Goldberg Variaties, Air en nog veel (heel veel) meer.

Wist je dat
- Bach 20 kinderen kreeg, waarvan er velen ook de muziek in gingen? Bijvoorbeeld zijn zoons Carl Philipp Emanuel en Johann Christian.
- Het werk van Bach deels in de vergetelheid was geraakt, totdat Felix Mendelssohn in 1829 een uitvoering van de Matthäus Passion organiseerde
- De cijfers 14 en 41 een belangrijke rol spelen in Bachs werk? In de numerologie kun je Bachs naam terugbrengen tot de cijfers 14 of 41 (wanneer je de letters JS erbij voegt). Deze cijfers komen veel terug, bijv. in de 14 canons van de Goldbergvariaties

Meer componisten

Mijn favorieten

App de studio