Speellijst - Bach, Johann Sebastian

Biografie

Johann Sebastian Bach wordt op 21 maart 1685 geboren in Eisenach in Duitsland, waar zijn vader de dorpsmusicus is. In deze tijd wordt musiceren en componeren gezien als een vak, net zoals timmerman of bakker. Het is dus logisch dat de kleine Johann in de voetsporen van zijn vader treedt, zeker als hij ook nog eens een prachtige stem blijkt te hebben. Zijn bijzondere stem bezorgt hem zelfs een studiebeurs als koorknaap.Tijdens zijn schooltijd op dit gymnasium leert Bach veel instrumenten te bespelen en dit is ook de plek waar hij zich bekwaamt in het spelen van orgel en in orgelbouw.

Bach beklimt de carrièreladder als organist en kapelmeester. En na nog wat wisselende opdrachtgevers - hij had behoorlijk wat conflicten met zijn werkgevers - werkt hij de laatste 27 jaar van zijn leven als cantor van onder andere de Thomaskirche in Leipzig. Hier componeert hij het grootste deel van zijn oeuvre met meer dan 1.000 werken.

Op 65-jarige leeftijd, in 1750, overlijdt Bach.

Uitgebreide biografie van Bach

Je kent Bach van…

De Matthäus-Passion, het Ave Maria, het Weihnachtsoratorium, de Brandenburgse concerten, zijn cellosuites, zijn cantates, de Goldbergvariaties, Air en nog veel (heel veel) meer.

Wist je dat…

  • Bach op tienjarige leeftijd wees werd?
  • Zijn oudere broer hem vervolgens onder zijn hoede nam? Bach twintig kinderen kreeg, waarvan er velen ook in de de muziekwereld belandden?
  • Bachs werk vrijwel compleet vergeten was, totdat Felix Mendelssohn in 1829 een uitvoering van de Matthäus Passion organiseerde?
  • Zowel Bach als Händel behandeld werden door dezelfde oogspecialist? Händel verloor een groot deel van zijn zicht na een ingreep van deze dokter, terwijl Bach dankzij een operatie door deze man zijn volledige zicht verloor en zelfs enkele maanden na een operatie door deze charlatan overleed.
  • Er zo’n 7.000 biografieën in verschillende talen over Bach zijn? Er meer dan 56.000 boeken, proefschriften en essays over Bach geschreven zijn en er zo’n 150 postzegels met Bach erop zijn uitgebracht?
  • Johann Sebastian Bach 4 weken in de gevangenis doorbracht? Dat had hij te danken aan zijn eigen koppigheid. Bach was namelijk in het bezit van (!) de graaf van Weimar. Toen Bach er vandoor wilde gaan liep dat uit op een flinke ruzie. Bach schold de graaf de huid vol en werd gearresteerd. Hij kwam na 4 weken weer vrij.

Lees meer over Bach

Ga naar de Matthäus-Passion-pagina

Muziekvideo's van Bach

Meer componisten

Mijn favorieten