Speellijst - Beethoven, Ludwig van

Biografie

Beethoven een wonderkind

Ludwig van Beethoven wordt geboren op 16 maart 1770 in de Duitse stad Bonn. De vader van Beethoven is een middelmatige zanger in het koor van het hof. Hij begint Beethoven op jonge leeftijd muziekles te geven. Dat gebeurt met zeer harde hand. Regelmatig wordt de jonge jongen opgesloten in de kelder of wakker gehouden zodat hij langer kan studeren. De herinneringen aan zijn nare jeugd achtervolgen Ludwig zijn verdere leven. Hoe dan ook: de jonge Beethoven bleek uitzonderlijk getalenteerd te zijn, een wonderkind.

De student

Op zijn tiende gaat Beethoven fulltime muziek studeren en hier wordt hij voor het eerst geïntroduceerd aan stukken van Johann Sebastian Bach te horen. Op zijn twaalfde componeert hij zijn eerste stuk. Twaalf jaar later - in 1794 - verhuist Ludwig naar Wenen. Wolfgang Amadeus Mozart is net overleden en op dat moment is Joseph Haydn zonder twijfel de beste componist. Beethoven volgt pianolessen bij hem.Ludwig is in die tijd nog niet bekend om zijn talent voor componeren, maar al snel verspreidden de berichten dat er een pianovirtuoos in de Wenen is gearriveerd.

Carrière Beethoven

In 1800 debuteert Beethoven met de eerste symfonie in C majeur. En alhoewel hij zelf later een hekel aan dit stuk krijgt, wordt hij zeer geroemd voor dit stuk en brengt het hem de positie van ‘een van de beste componisten in die tijd’. Beethoven heeft de smaak nu te pakken en componeert stuk na stuk.

De componist raakt in 1819 volslagen doof, maar dit belet hem niet om door te gaan met componeren. Hij componeert werken voor kamermuziek en orkest muziek. Aan zijn 9e symfonie voegt Beethoven 4 zangsolisten en een groot koor toe. Dit is een primeur in de klassieke muziekgeschiedenis.

Opvliegend, impulsief en onstuimig

Zowel Beethoven als zijn muziek is opvliegend, impulsief en onstuimig. Zijn ongelukkige jeugd draagt hier wellicht aan bij. Bovendien heeft een vrij bewogen liefdesleven. Hij gaat graag met dames uit de hogere kringen om. Zij leveren de nodige inspiratie voor zijn composities. Beethovens wens naar een gezinsleven gaat nooit in vervulling. Hij kan zijn vaderlijke gevoelens wel uiten naar zijn neef Karl, over wie hij de voogdij heeft.

Reacties op zijn werk

De reacties op Beethovens werk zijn nogal gemixt. Men prijst zijn vernieuwingen en geweldige improvisaties. Maar het Weens publiek is ook geschokt door zijn revolutionaire, worstelende en soms zelf intimiderende klanken. Hij stuit op nogal wat onbegrip. Beethoven reageert onbewogen: “Ze begrijpen er niets van.”

Schakel tussen de klassieke periode en de romantiek

Ludwig van Beethoven wordt gezien als de schakel tussen de klassieke periode en de romantiek. Dit vinden we terug in de ontwikkeling in stijl van zijn belangrijkste werken. De eerste kwartetten, symfonieën en pianosonates zijn nog bijna geheel in de traditie van het Weens classicisme geschreven. De laatste werken schieten echter in hun grove expressiviteit de vroegromantiek ver voorbij. In deze periode legt hij het accent op het uitdrukken van zijn gevoelens.

Je kent Beethoven van…

Beethoven
Ludwig van Beethoven

Meer componisten

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement