Speellijst - Ludwig van Beethoven

Biografie

Als Ludwig van Beethoven in 1792 in Wenen arriveert wacht hem een bijna onmogelijke taak. W.A. Mozart is net overleden. Kan de tweeëntwintig jarige Beethoven hem als componist waardig opvolgen?

De reacties op zijn werk zijn nogal gemixt. Men prijst zijn vernieuwingen en geweldige improvisaties. Maar het Weens publiek is ook geschokt door zijn revolutionaire, worstelende en soms zelf intimiderende klanken. Hij stuit op nogal wat onbegrip. Beethoven reageert onbewogen: “Ze begrijpen er niets van.” 
Zijn tijd moet nog komen....

Ludwig van Beethoven heeft een Vlaamse grootvader, dit verklaart het tussenvoegsel 'van' in zijn naam. Op 11-jarige leeftijd schrijft Beethoven zijn eerste composities. Hij raakt in 1819 volslagen doof, maar dit belet hem niet om door te gaan met componeren. Hij componeert werken voor kamermuziek en orkest muziek. Aan zijn 9e symfonie voegt Beethoven 4 zangsolisten en een groot koor toe. Dit is een primeur in de klassieke muziekgeschiedenis.

Schakel tussen de klassieke periode en de romantiek

Ludwig van Beethoven wordt gezien als de schakel tussen de klassieke periode en de romantiek. Dit vinden we terug in de ontwikkeling in stijl van zijn belangrijkste werken. De eerste kwartetten, symfonieën en pianosonates zijn nog bijna geheel in de traditie van het Weens classicisme geschreven. De laatste werken schieten echter in hun grove expressiviteit de vroegromantiek ver voorbij. In deze periode legt hij het accent op het uitdrukken van zijn gevoelens.

Opvliegend, impulsief en onstuimig

Zowel Beethoven als zijn muziek is opvliegend, impulsief en onstuimig. Zijn ongelukkige jeugd draagt hier wellicht aan bij. Zijn vader doet namelijk vele strenge pogingen om van hem een wonderkind te maken. Beethoven heeft een vrij bewogen liefdesleven. Hij gaat graag met dames uit de hogere kringen om. Zij leveren de nodige inspiratie voor zijn composities. Beethovens wens naar een gezinsleven gaat nooit in vervulling. Hij kan zijn vaderlijke gevoelens wel uiten naar zijn neef Karl, over wie hij de voogdij heeft.

Meer over Beethoven

Deze componisten vind je misschien ook interessant

MeerMinder weergeven