Speellijst - Mozart, Wolfgang Amadeus

Biografie

De beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart wordt in 1756 geboren in het Oostenrijkse Salzburg. Al op jonge leeftijd blijkt dat hij een echt wonderkind is. Zo schrijft hij al op 5-jarige leeftijd zijn eerste compositie. Zijn vader leert hem de kneepjes van het vak en samen met hem en zijn zus reist Mozart als kind heel Europa door om op te treden voor verschillende vorstenhuizen.

In 1781 vestigt Mozart zich in Wenen, waar hij niet veel later trouwt met Constanze Weber. Maar na een aantal succesvolle jaren in Wenen gaat het bergafwaarts met de componist. Niet alleen is het oorlog, maar ook zijn zijn voornaamste werkgevers niet geïnteresseerd in zijn nieuwste muziek. Hij begint weer te reizen en schrijft stuk na stuk in de hoop dat hij weer meer faam verwerft. Na een aantal zware jaren ziet zijn situatie er in 1790 weer een stuk hoopvoller uit. Helaas duurt deze periode niet lang, want het jaar erop sterft Mozart op 35-jarige leeftijd in Wenen. Het werk van Mozart heeft veel invloed op latere componisten, zoals Ludwig van Beethoven.

Zijn muziek bevat de essentie van de klassieke stijl: verfijnd, verheven, niet sentimenteel maar met diepgevoelde emotie. Mozarts beste muziek vloeit natuurlijk, is onweerstaanbaar en bevat humoristische elementen. Hij is een meester in het componeren van zowel vrolijke als treurige muziek.

Uitgebreide biografie van Mozart

Je kent hem van...

Zijn opera’s, waaronder Die Zauberflöte, zijn pianoconcerten, het Klarinetconcert, de Veertigste symfonie, Eine kleine Nachtmusik, zijn Requiem en nog veel meer.

Ga naar de Mozartweekpagina

Wist je dat...

  • Mozarts volledige (doop)naam Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart is?
  • Zijn bijnaam daarentegen een stuk simpeler was, namelijk Wolfie?
  • Het je 202 uur zou kosten om naar al Mozarts werken achter elkaar te luisteren?
  • De beroemde componist tijdens zijn jeugd ook een tijdje in Nederland woonde?
  • Mozart lid was van de vrijmetselaars?
  • Joseph Haydn, die andere bekende componist, een goede vriend van Mozart was?
  • Mozart vader was van 6 kinderen (waarvan er slechts 2 hun kindertijd overleefden)?
  • Niemand weet waar deze virtuoos begraven is, aangezien hij in een graf zonder enige markering erop begraven werd?
  • Mozart meer dan 600 stukken componeerde?
  • Er van de soundtrack van de film Amadeus, vol met de originele werken van Mozart, meer dan 6,5 miljoen exemplaren zijn verkocht? Dit maakt het één van de bestverkochte klassieke opnames aller tijden.

Lees meer over Mozart

Beluister de Mozart Top 50

MeerMinder weergeven