STER Advertentie

Titel: Matthäus Passion BWV 244 (1729)
Componist: Johann Sebastian Bach (1685, Eisenach - 1750, Leipzig)

De Matthäus Passion is een oratorium over het lijden en sterven van Jezus, gebaseerd op het evangelie van Matthäus.

Het geheim van de Passies van Bach

Nergens anders ter wereld worden de twee grote Passies van Johann Sebastian Bach (de Johannes- en Matthäus Passion) zo vaak uitgevoerd als hier in Nederland. Met jaarlijks zo'n 200 uitvoeringen, duizenden deelnemers en tienduizenden bezoekers.

De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het evangelie van Matthäus. In de Matthäus Passion is Jezus vooral een mens die verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, zijn vader die hem helemaal alleen laat sterven. Een intens verhaal dat nog steeds aanspreekt omdat zowel gelovigen als niet-gelovigen zich erin herkennen en geraakt worden door de enorme zeggingskracht van Bachs muziek.

Ontstaan Matthäus Passion

Over het moment waarop de Matthäus voor het eerst geklonken heeft zijn de geleerden het niet helemaal eens. Hoogstwaarschijnlijk componeerde Bach het werk in 1728 en werd de Matthäus voor het eerst op Goede Vrijdag 15 april 1729 in de Thomaskirche in Leipzig uitgevoerd. In de jaren erna paste Bach het werk nog een aantal keren aan.

Matthäus Passion

Fragment uit Bachs eigen 'Netschrift' van de Matthäus Passion

Traditie

Na zijn dood raakte het werk in vergetelheid. Het zou ruim honderd jaar duren voordat Felix Mendelssohn de Matthäus herontdekte en in Berlijn liet uitvoeren voor een uitzinnig publiek. Sindsdien is de Matthäus niet meer weg te denken. Ook en vooral in Nederland. Al in 1891 klonk de eerste Matthäus Passion in het Concertgebouw, en sinds 1899 ging Willem Mengelberg het werk als vanzelfsprekend jaarlijks uitvoeren. Vaandeldrager van deze rijke traditie is De Nederlandse Bachvereniging, die sinds 1922 o.a. uitvoeringen verzorgt in de Grote Kerk in Naarden.

Luister de Matthäus Passion

Luister zelf naar de Matthäus Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.