Bachs Kunst der Fuge: het échte werk

Bachs Kunst der Fuge: het échte werk:

In deze podcastserie gaat NPO Radio 4 presentator Wouter Pleijsier op zoek naar antwoorden op de raadsels waar Bachs Kunst der Fuge ons voor stelt. Hij schakelt de hulp in van dirigent Jan Willem de Vriend, klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen en leden van het Radio Filharmonisch Orkest die een nieuwe uitvoering van Die Kunst der Fuge opnemen.


Opgepast: Die Kunst der Fuge is geen muziek voor iedereen. Het werk was rond 1750 al een anachronisme, zijn tijd vér achteruit. Wat bezielde Bach toen hij rond 1740 begon met het componeren van deze reeks fuga’s en canons op een moment dat niemand meer zat te wachten op zulke geleerde muziek? Is het zijn zwanenzang en stierf hij inderdaad tijdens het componeren van de laatste fuga, waarin hij zijn eigen naam op muziek heeft gezet met de noten B-A-C-H? Of maakte Bach de slotfuga met opzet niet af en verstopte hij er allerlei aanwijzingen in over hoe die fuga moest worden voltooid? Liet hij zich leiden door de gulden snede? Hoe zit het überhaupt met de getallensymboliek in Die Kunst der Fuge en wat is de betekenis van het getal 14?


Alleen een handjevol kenners en theoretici was in Bachs tijd geïnteresseerd. Oude mannen, in de eerste plaats Bach zelf, die in de laatste tien jaar van zijn leven de diepte inging, de blik naar binnen keerde en de geheime wetten onderzocht die verscholen lagen in de kunst van het contrapunt. Muzikale alchemie met als sluitsteen en hoogtepunt Die Kunst der Fuge.


Een waarschuwing voorafgaand aan deze podcast is op zijn plaats. Dux en comes, contrasubjecten, stretti, tripelfuga’s en canons per augmentationem in contrario motu zullen je om de oren vliegen. Vandaar een negatief luisteradvies: laat af en keer om, voor het te laat is...


Meer lezen over Bach: nporadio4.nl/bach
 
 

Podcast afleveringen

#4 - Het wonder van de spiegelfuga’s

Contrapuncti 12 en 13 van Die Kunst der Fuge zijn zogenoemde spiegelfuga's, waarbij niet alleen de thema's omgekeerd worden, maar ook de stemmen van plek verwisselen. Een muzikaal en wiskundig hoogstandje van Bach. Om deze te muziek te benaderen treden wij in deze aflevering een wereld binnen waarin muziek, wiskunde en filosofie één zijn. 

#3 - Fuga’s met meerdere thema’s

In deze derde aflevering gaat Wouter Pleijsier terug naar het Nederlands Muziekinstituut in Den Haag, waar hij zich samen met musicoloog Pieter Dirksen over de stukken Contrapunctus 8 t/m 11 buigt: fuga's met meerdere thema's.  

#2 - Omgekeerd, vergroot, verdraaid en verkleind

Dirigent Jan-Willem de Vriend voerde de Kunst der Fuge talloze malen uit met zijn Combattimento Consort. Hoe verhoud je je als uitvoerder tot dit monumentale muziekstuk? 

#1 - Alle begin is enkelvoudig

Wouter Pleijsier begint samen met klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen met het ontrafelen van de mysteriën achter Bachs Kunst der Fuge. De ontdekkingstocht begint in het depot van het Nederlands Muziekinstituut, waar de eerste drukken van het werk worden bewaard. 

Luister naar Bachs Kunst der Fuge: het échte werk

In deze podcastserie gaat NPO Radio 4 presentator Wouter Pleijsier op zoek naar antwoorden op de raadsels waar Bachs Kunst der Fuge ons voor stelt. Hij schakelt de hulp in van dirigent Jan Willem de Vriend, klavecinist en musicoloog Pieter Dirksen en leden van het Radio Filharmonisch Orkest die een nieuwe uitvoering van Die Kunst der Fuge opnemen.

Opgepast: Die Kunst der Fuge is geen muziek voor iedereen. Het werk was rond 1750 al een anachronisme, zijn tijd vér achteruit. Wat bezielde Bach toen hij rond 1740 begon met het componeren van deze reeks fuga’s en canons op een moment dat niemand meer zat te wachten op zulke geleerde muziek?

Een waarschuwing voorafgaand aan deze podcast is op zijn plaats. Dux en comes, contrasubjecten, stretti, tripelfuga’s en canons per augmentationem in contrario motu zullen je om de oren vliegen...

Meer over Bach: nporadio4.nl/bach (https://www.nporadio4.nl/bachweek)