Stemweek

De NPO Radio 4 Stembus - Dag 5

foto: Wineke Remmerswaal
  1. Klassiekchevron right
  2. De NPO Radio 4 Stembus - Dag 5

De NPO Radio 4 Stembus rijdt door Nederland in de aanloop naar de Klassieke Top 400. En daar hoef je niets van te missen! Tijdens de stemweek van 2 t/m 9 oktober kun je de bus namelijk op de voet volgen in de radio-uitzendingen, in dit artikel en via Facebook en Instagram. Zo kunnen we klassieke muziek op afstand toch nog dichtbij brengen.

Heb je wat gemist van de dag? Geen zorgen. Op deze pagina delen we alle hoogtepunten van de dag. Ververs de pagina dus af en toe, want hij wordt gedurende de dag geupdate. Vandaag rijdt de bus door Gelderland naar Noord-Brabant. Niels en Sander bezoeken o.a. Ooipolder, Nijmegen, Velp, Oosterbeek, Haps, Mill, Eindhoven (bekijk de route).

Kopje koffie langs de Waal: geen baas en geen wekker

Eerste stop opwarmen bij Kunstenaar Janos Bittenbinder. Niks mooier dan een opkomend zonnetje zo langs de Waal... Vergezeld van een kopje koffie en een mooie vuurkorf.

Het eerste wat Janos elke ochtend doet is de radio aan. Geen baas, geen wekker, gewoon NPO Radio 4, al 42 jaar. En zijn stemtip: 'Beethoven, dat is de meest geniale componist.' Voor bij het ontbijt: Beethovens Missa solemnis, op.123 ; Agnus Dei. Luister het fragment:

Ontbijtgast: Janos Bittenbinder

Op bezoek bij een boekenbinder

De bus stopt bij handboekbinder Hans Zegveld in Nijmegen. Zijn stem gaat naar het vijfde pianoconcert van Beethoven. Als Hans aan het werk is in het atelier van zijn handboekbinderij, luistert hij daar vrijwel altijd naar NPO Radio 4. Dat klinkt goed zo vanuit die twee grote luidsprekers hoog in de hoeken. Voor het interview moet de radio alleen wel even uit... En waarom de vijfde van Beethoven?

'In de platenkast van mijn ouders ontdekte ik als 10-jarig jongetje de LP met dit concert, gespeeld door Wilhelm Kempff. Ik floot het hele concert lopend op weg naar de lagere school. En de LP heb ik nog, zij het met vele, vele krassen!'

Luister het fragment:

Klassieke start van de dag: Hans Zegveld

Op de radio: Concert voor piano en orkest nr.5, op.73 in Es gr.t., "Keizer" - deel II, "Adagio un poco mosso" - Beethoven

Verrassing in Velp

Niels Heithuis zag dat het goed was... Tijdens de Stemweek worden alle corona-richtlijnen strikt gehandhaafd

Heleen Boers (links) wil heel graag voor haar hobo-leraressen Daniëlle Kreeft (rechts) en Sigurd Smit in het zonnetje zetten. Beiden professioneel hoboïst, Daniëlle invalster en docent en Sigurd hoboïst bij het Gelders orkest en reparateur hobo. Heleen kwam door een cursus algemene muzikale vorming op het idee haar favoriete instrument te gaan leren bespelen: hobo.

Heleen Boers (links) wil heel graag voor haar hobo-leraressen Daniëlle Kreeft (rechts) en Sigurd Smit in het zonnetje zetten.

'Dankzij de Matthäus Passion op 75-toeren platen en later langspeelplaten. We moesten als kind stil luisteren, geen kuchje, geen snuitje. Die hobo d'amore, tranen in mijn ogen.'

Met heel veel geduld, en goede afstemming geeft Daniëlle Heleen nu al twintig jaar les. En Heleen vindt zichzelf geen gemakkelijk leerling en daarom gunt zij Daniëlle en Sigurd aandacht, helemaal omdat in tijden van corona het leven van muzikanten en orkesten even stil ligt. Een mooi gebaar! En de verrassing klinkt zo:

Verrassingsconcert Stemweek Dag 5 - Heleen verrast hobolerares Danielle

Anna Wiersum (viool) en Diana de Vries (harp) in actie tijdens het Verrassingsconcert

Je hoort de "Csárdás" van Vittorio Monti gespeeld door Anna Wiersum (viool) en Diana de Vries (harp). Daarna wordt doorgeschakeld naar de Csárdás (Arr.) van Vittorio Monti gespeeld Virtuosi (Maxim Vengerov (viool) en Vag Papian (piano).

Op de helaas lege redactie van De Gelderlander


Niels wipt even langs op de redactie van De Gelderlander in Oosterbeek. Hij krijgt een stemtip van verslaggever Menno Pols. Luister hier!

Zo nu eerst even de stembus opladen

Waar de stembus soms even een moment nodig heeft om op te laden, hebben Niels en Sander energie voor 10!

Sander en Niels bellen onderweg even aan bij Marianne uit Klein Vorum. Ze had geappt met een leuke stemtip.

Stukadoor Thed van Eenbergen levert het beste werk af door Mahler

Stukadoor Thed ervaart vaak een gevoel van stress tijdens het werk. Voor een perfecte gladde wand zet hij klassieke muziek aan. Zo schalt NPO Radio 4 dus uit de boxen op de plekken waar Thed zijn werkzaamheden uitvoert.

Beluister het fragment:

stukadoor Thed van Eenbergen

On the road again...

Een kijkje achter de schermen, oftewel on the road! De presentatoren volgen netjes de elektrische stembus van chauffeur Sander Zwiep. Zo worden verantwoord én coronaproof stemmen verzameld voor de Klassieke Top 400!

Matty Cilissen, dirigent van de Philips Harmonie, gaat voor Le sacre du printemps.

Volgens Matty Cilissen is Le sacre du printemps van Igor Stravinsky één van de meest revolutionaire werken uit de westerse muziekgeschiedenis. Ontdek hieronder waarom.

Tot slot stopt de bus bij stadsdichter Iris Penning

Stadsdichter Iris Penning

Morgen is het de beurt aan Ab Nieuwdorp om stemmen te verzamelen voor de Klassieke Top 400. Samen met Sander gaan ze langs de volgende plaatsen: Veldhoven, Weert, Den Bosch, Drunen, Breda, Oosterhout, Zaltbommel en Utrecht. Zorg dat je luistert!

Ster advertentie
Ster advertentie