Stemweek

De NPO Radio 4 Stembus - Dag 4

foto: Wineke Remmerswaal
  1. Klassiekchevron right
  2. De NPO Radio 4 Stembus - Dag 4

De NPO Radio 4 Stembus rijdt door Nederland in de aanloop naar de Klassieke Top 400. En daar hoef je niets van te missen! Tijdens de stemweek van 2 t/m 9 oktober kun je de bus namelijk op de voet volgen in de radio-uitzendingen, in dit artikel en via Facebook en Instagram. Zo kunnen we klassieke muziek op afstand toch nog dichtbij brengen.

Heb je wat gemist van de dag? Geen zorgen. Op deze pagina delen we alle hoogtepunten van de dag. Ververs de pagina dus af en toe, want hij wordt gedurende de dag geupdate. Vandaag rijdt de bus door Overijssel en Gelderland. Margriet en Sander bezoeken o.a. Zwolle, Elburg, Apeldoorn, Wijhe, Dieren, Haaksbergen, Velp en Arnhem (bekijk de route).

Ontbijten in Zwolle

Margriet bracht een ontbijtje langs bij kunstenaars Pieter Faber en Betty Hulsebosch in Zwolle. Hun unanieme keuze: Winterreise van Franz Schubert.

Margriet Vroomans op bezoek bij Pieter Faber en Betty Hulsebosch

Een stem voor Purcell uit Elburg

De Elburgse wethouder Arjan Klein koos muziek van Henry Purcell. Een man met smaak voor muziek én schoenen!

Margriet Vroomans en wethouder Arjan Klein

Verrassingsconcert voor zus Nelleke: 'Ik ben helemaal ontroerd'

Engelien Boonstra-Jacobs verrast, met hulp van Margriet, haar zus Nelleke met een speciaal concert. Engelien vertelt dat Nelleke qua muzikale ontwikkeling erg belangrijk was in het gezin. "Ze kocht bijvoorbeeld de bladmuziek van Air van Bach, of een LP van Rick van der Linden."

Speciaal voor Nelleke spelen altvioliste Meintje de Roest en celliste Inge Grevink van Phion een bewerkte versie van Morgengruss van Franz Schubert. Zichtbaar ontroert genieten ze samen.

Kijk en luister hier een stukje van het concert

'Het doet me denken aan Tom en Jerry!'

Margriet Vroomans stopt met de Stembus bij de Openbare Daltonbasisschool de Branink in Laren (Gelderland). Daar weet Margriet de kinderen zover te krijgen dat ze een stukje van The Lion Sleeps Tonight zingen. Of de kinderen ook naar klassieke muziek luisteren? "Niet echt, maar ik vind het wel leuk", zegt een leerling.
Margriet haalt ook de stemtip op van de kinderen van de Branink: Sabeldans van Khachaturian. "Het doet me denken aan Tom en Jerry!"

Lunchconcert in de wijngaard

Margriet gaat op bezoek bij Youp & Riet van Domein Hof te Dieren: een wijngaard van 2,5 hectare met 6000 druivenstokken. Buiten in de wijngaard of op hun overdekte terras geven Youp & Riet graag concerten. Helaas gaat dat door de huidige situatie niet, maar ze mogen wel hun stemtip geven: Herfst van De vier jaargetijden van Vivaldi. "We zijn elk jaargetijde hard aan het werk in de wijngaard, maar je werkt wel naar de herfst toe. Dit is de tijd waarin de druiven geoogst moeten worden", zegt Riet.

Een Oplaadplaat voor Kenneth

Sander spreekt hardrock-fan Kenneth. Maar hij houdt ook van klassiek, dat komt tenslotte ook voor in de muziek van Queen, waar hij al 45 jaar lang fan van is. Af en toe wat rustige muziek is ook wel fijn na al die rock, vindt Kenneth. Hij kreeg ooit van zijn vader een singeltje waar muziek uit De Parelvissers van Georges Bizet op stond. Daarom is dit zijn Oplaadplaat:

Op bezoek in het chateau van Herman

Margriet mag langskomen bij Herman Put in Haaksbergen. Hij heeft een enorme tuin maar trekt zich graag terug in zijn pipowagen, ook wel zijn chateau! En wat zijn stemtip is? Het prachtige Für Alina van Arvo Pärt.

Pianist Hans Eijsackers kiest voor Rossini

Margriet komt onderweg lang Velp en bezoekt pianist Hans Eijsackers. Zijn stemtip voor de Klassieke Top 400 is het Agnus Dei uit de Petite Messe Solennelle van Gioachino Rossini

Stadsdichter van Arnhem Jesse Laport

Hij was weliswaar ziek, dus ze moesten op afstand communiceren, Margriet Vroomans beneden op straat, hij voor het raam van zijn woning op tweehoog, maar zo ging het toch puik. En aan zijn voordracht kon je duidelijk horen dat Jesse Laport als stadsdichter van Arnhem ook een podiumdier is.

Dit was dag 4 van de Klassieke Top 400 Stemweek. Morgen neemt Niels Heithuis plaats op de passagierstoel. Op naar Brabant!

Ster advertentie
Ster advertentie