Stemweek

De NPO Radio 4 Stembus - Dag 6

foto: Wineke Rmmerswaal
  1. Klassiekchevron right
  2. De NPO Radio 4 Stembus - Dag 6

De NPO Radio 4 Stembus rijdt door Nederland in de aanloop naar de Klassieke Top 400. En daar hoef je niets van te missen! Tijdens de stemweek van 2 t/m 9 oktober kun je de bus namelijk op de voet volgen in de radio-uitzendingen, in dit artikel en via Facebook en Instagram. Zo kunnen we klassieke muziek op afstand toch nog dichtbij brengen.

Heb je wat gemist van de dag? Geen zorgen. Op deze pagina delen we alle hoogtepunten van de dag. Ververs de pagina dus af en toe, want hij wordt gedurende de dag geupdate. We doen vandaag maar liefst vier provincies aan: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Sander en Ab komen langs Veldhoven, Weert, Den Bosch, Drunen, Breda, Oosterhout en Zaltbommel (bekijk de route).

"Rachmaninov is heimwee én verlangen naar wat nog komen gaat"

De dag begint in Veldhoven bij Julia Sakovska en haar gezin. Julia komt oorspronkelijk uit Rusland, wat toen nog de Sovjet Unie was. Volgens haar man Hans zet ze als ze heimwee heeft muziek van Sergej Rachmaninov op, en dan vooral zijn Tweede pianoconcert. "Het is een muziekstuk dat helemaal door mijn ziel gaat", zegt Julia. "Hij is mijn lievelingscomponist. Alles wat hij heeft geschreven raakt me." Volgens Julia is dit Tweede pianoconcert een mix van heimwee én verlangen naar wat er nog komen gaat:

Ontbijtgast Julia over haar liefde voor Rachmaninov

Banden plakken met klassieke muziek: langs bij fietsenmaker Martin

Ab gaat langs bij fietsenmaker Martin van der Schans en zijn hond in Weert. Tijdens het plakken van de banken en het afstellen van de versnellingen luistert Martin graag naar NPO Radio 4. "Het is lekker werken met klassieke muziek en de stem van bijvoorbeeld Margriet Vroomans op de achtergrond."

Martin noemt zichzelf een 'luie luisteraar'. Wat dat betekent? "Ik sla weinig op, ik weet er weinig van. Ter voorbereiding op dit gesprek heb ik de podcast Beethoven is meer dan een hond geluisterd. Ik heb veel gelachen en veel geleerd." Maar is kennis eigenlijk nodig om te genieten van klassieke muziek? "Nee, het begint met liefde", zegt Martin. Zijn stemtip? Het thema van Schindler's List van John Williams:

Klassieke start van de dag: Martin van der Schans

Verrassingsconcert voor 'mama Marleen'

De Zuid-Afrikaanse opera-sopraan Pretty Yende noemt haar 'mama Marleen'. Marleen Floris is al sinds 2006 gastouder bij het Internationaal Vocalisten Concours (IVC), en stelt haar huis open voor sterren als Yende. Daarom vindt IVC-directeur Ivan van Kalmthout dat Marleen in het zonnetje moet worden gezet. Daar zorgen Renée Bekkers en Pieternel Berkers van accordeonduo toeac voor met een gepassioneerde tango!

Stemmen voor Harry Potter

Ab gaat langs bij OBS Jongleren in Drunen. Daar geven de leerlingen hun stemmen door. Rens, Eefje en Max kiezen voor muziek uit de films Jaws, Pirates of the Caribbean, Lord of the Rings, maar vooral Harry Potter! Juf Mascha Bonenkamp vertelt dat ze tijdens muziekles veel aandacht besteedt aan filmmuziek. "Kinderen beseffen vaak niet dat klassieke muziek in zoveel dingen van het dagelijkse leven zit", zegt ze.

Leerlingen van OBS Jongleren kiezen voor muziek uit Harry Potter

De Stembus op historisch grond: Begijnhof in Breda

Samen met Begijnhof-bewoner Mieke van Wanroij wandelt Ab door de kruidentuin. "Het is heerlijk om hier te wonen", zegt Mieke. "We zorgen voor elkaar. Als je ziek bent biedt er altijd wel iemand aan om boodschappen te doen." Mieke wil graag het Middeleeuwse karakter bewaren en stemt dan ook op muziek van Hildegard van Bingen.

De Stembus gaat langs bij het Begijnhof in Breda

Opladen met een vaste luisteraar

Sander staat weer even op te laden op "zo'n nieuw te ontdekken plek", zoals hij het noemt. Sommige mensen ontdekken Nederland via een stationswandeling, een ander gaat fietsen met van die paddenstoelenroutes. En Sander? Die komt via de laadpalen op allemaal nieuwe plekken, vandaag in Oosterhout.

"Het is wederom rustig, doch zonnig!", maar het kan snel gaan. Ineens komt iemand naar de auto toe: Andre de Caluwe. Hij appt regelmatig naar de studio en is 'vaste abonnee van de zender'. De liefde voor de zender is niet het enige dat hij met Sander deelt. Ook André rijdt een elektrische auto en neemt de kringloopwinkels in Brabant voor zijn rekening waar het speuren naar CDs betreft!

Oplaadplaats: Sander met vaste luisteraar André de Kaluwe (dag 6)

De Stembus was in Zaltbommel, maar niet alleen om de brug te zien...

Wel zag Sander daar Marcel la Feber, eigenaar van een brood- en rijstwafelverpakkingsmateriaalbedrijf. Al pratende over waarom Zaltbommel zo'n fijne plek is, ontstond er zomaar een nieuwe slogan voor de stad. Want, zo somde Marcel op, "het is thuis, het is vertrouwd en alles is er!". Ook mooie muziekkeuzes: 'O How Amiable are Thy Dwelling Places' van Sir Hubert Parry.

Dag 6 - Sander in Zaltbommel

...ook voor de favoriete luisterplek van de burgemeester

Ab ontmoette de burgemeester van Zaltbommel, Pieter van Maaren, bij zijn favoriete luisterplek: de Sint-Maartenskerk. Niet alleen vanwege de kerk zelf, vooral ook de akoestiek maken het tot een van zijn lievelingsplekken om muziek te luisteren. Zijn favoriete muziek? Het 'Utrechter te deum' van G.F. Händel.

Ab met burgemeester Zaltbommel (Dag 6)

Laatste stop: Utrecht

Vrouwkje Tuinman draagt haar gedicht Proefscheiding voor. Het gaat over deze tijden. Ook kiest ze muziek die ze bij de thematiek van deze tijd vindt aansluiten: Schuberts Erlkönig.

Vrouwkje Tuinman draagt haar gedicht Proefscheiding voor.

Tot morgen!

Ster advertentie
Ster advertentie