Podium
NTR

Music Film Festival Tilburg opent met docu Simone Young

foto: EPA/Christian Charisius
  1. Klassiekchevron right
  2. Music Film Festival Tilburg opent met docu Simone Young

Het Music Film Festival in Tilburg opent met een documentaire over de Australische dirigent Simone Young: Knowing the score.

Films over dirigenten zijn populair. Deze maand gaat de film over Leonard Bernstein in première en eerder dit jaar verscheen de veelbesproken film Tár, een fictief verhaal over een vrouwelijke dirigent.

Knowing the Score

De tweede editie van het Music Film Festival opent met een documentaire over Simone Young. De eerste vrouw die prestigieuze orkesten als de Wiener Philharmoniker en Berliner Philharmoniker dirigeerde, en assistent was van Daniel Barenboim. Knowing the Score schetst het portret van de Australische dirigent, een inspirerende vrouw die de top bereikte in een mannenwereld.

Hans Haffmans sprak in Podium met Simone Young.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Simone Young

Young (1961) groeide op in Manley Beach, Sydney. Haar eerste concert maakte ze mee als twaalfjarig meisje vlak na de opening van het Sydney Opera House in 1973. Leonard Bernstein dirigeerde de New York Philharmonic Ochestra in de Zesde symfonie van Tsjaikovski: "Een openbaring", aldus Young in een interview in The Guardian.

Ze begon haar muzikale carrière als repetitor bij de Opera Australia. Op haar 25ste was ze de eerste vrouw die chef werd bij Opera Australia. Snel daarna ontving ze een nationale beurs. Ze vertrok naar Europa en besloot daar haar carrière voort te zetten.

Daniel Barenboim

Eind jaren tachtig werkte ze als assistent van Daniel Barenboim bij de Berlijnse Staatsopera en het Bayreuth Festival. Barenboim zei in een interview in 1990, dat is opgenomen in Knowing the Score: “Young is de eerste vrouwelijke dirigent die haar gebaren volledig "aseksualiseert'". Het is bedoeld als compliment. "Anno 2023 zouden dit soort uitspraken de wenkbrauwen doen fronsen", geeft Young toe, "maar als je de klok terugdraait naar de jaren negentig was ik eigenlijk de enige vrouwelijke dirigent die in Europa werkte. Voor Daniel Barenboïm was ik een dirigent."

Young eerste vrouw bij Wiener Philharmoniker

Young is nog steeds de enige vrouw die zowel de Berliner Philharmoniker als de Wiener Philharmoniker heeft gedirigeerd. Op de dag in 1997 dat het Weense orkest besloot een einde te maken aan het eeuwenlange verbod om vrouwelijke musici aan te nemen, stond Young zwanger op het Weense podium.

Young was chef-dirigent bij verschillende Europese orkesten, met een lange verbintenis in Hamburg. Tussen 2005 en 2015 was ze daar chef bij het orkest en de opera. In 2022 keerde ze opnieuw terug naar haar geboorteland voor een aanstelling als chef-dirigent bij het Sydney Symphony Orchestra.

Music Film Festival in Tilburg

Het Music Film Festival: documentaires, fictie en muziekvideo’s, waarbij alle genres aan bod komen. Van klassiek tot schlagers, van pop en rap tot Nederlandstalig. Films natuurlijk, maar ook gesprekken met filmmakers en musici, debatten, liveoptredens van muzikanten, livemuziek bij film, exposities en educatieve activiteiten. Het festival vindt plaats van 1 tot en met 3 september in Tilburg.

Ster advertentie
Ster advertentie