Naar homepage
Componist

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

foto: Tchaikovsky Researchfoto: Tchaikovsky Research
  1. Componistenchevron right
  2. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Wie was Pjotr Iljitsj Tsjaikovski?

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is de populairste Russische componist uit de Romantiek. Hij staat bekend om zijn balletmuziek en gepassioneerde muziekstijl met pakkende melodieën.Snelle weetjes

  • Geboren: 7 mei 1840, Votkinsk (Rusland)
  • Gestorven: 6 november 1893, St. Petersburg (Rusland)
  • Bekendste stukken: De notenkraker, Het zwanenmeer, Pianoconcert nr.1, Ouverture 1812, Vioolconcert, Ouverture ‘Romeo en Julia’, Symfonie nr.4, Symfonie nr.6
  • Hobby’s: wandelen, lezen, naar het theater gaan.
  • Interessant: was idolaat van Mozart en at het liefst macaroni.

In het kort

Toen de jonge Pjotr Iljitsj Tsjaikovski voor het eerst Mozarts opera Don Giovanni hoorde, was hij zó onder de indruk dat hij besloot componist te worden. Hij gaf zijn baan als ambtenaar op om aan het conservatorium te kunnen studeren. Na zijn studie bleef Tsjaikovski daar als harmonieleraar. In 1876 werd de rijke gravin Nadezjda von Meck zijn mecenas, waardoor hij zijn leven helemaal aan componeren kon wijden. Ze onderhielden een innige briefwisseling die bijna veertien jaar heeft geduurd. Tsjaikovski reisde veel, onder andere om zijn eigen werken te dirigeren in het buitenland. Hij had dan vaak heimwee naar Rusland, maar liet desondanks geen kans voorbijgaan om te genieten van theater, opera, literatuur en natuur. De werken van Tsjaikovski zijn nog altijd zeer geliefd, onder meer vanwege de kleurrijke orkestratie en zijn talent voor melodie.

Wist je dat...

  • Tsjaikovski als kind een keer zo opging in het trommelen van een ritme op een raam dat het brak? Daarna besloten zijn ouders maar dat het tijd was voor muziekles.
  • hij speciaal Engels leerde zodat hij boeken van Charles Dickens in de originele taal kon lezen?
  • Tsjaikovski heel goed was in het imiteren van ballerina's? Samen met Saint-Saëns heeft hij zelfs een keer een kort ballet uitgevoerd in het conservatorium van Moskou.
Ster advertentie
Ster advertentie