NPO Klassiek tipt
AVROTROS

Documentaire: Vrouwen op de bok

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Documentaire: Vrouwen op de bok

De dirigentenwereld is van oudsher een mannenbolwerk, maar de vrouwen komen eraan! In de 3-delige documentaireserie Vrouwen op de bok van AVROTROS staan drie vrouwelijke dirigenten in de schijnwerpers. Wat het betekent het om in de huidige tijd een 'maestra' te zijn? Vrouwen op de bok is (gratis) te zien op NPO Start.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acht procent

Nog geen acht procent van de professionele symfonieorkesten ter wereld staat onder leiding van een vrouwelijke chef-dirigent. Wie waren de allereerste vrouwen op de bok? En wat is er nodig om de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten te dichten?

Quote

Als de mannen dat doen, waarom zou ik dat niet doen?

Anja Bihlmaier

foto: AVROTROS

Anja Bihlmaier tijdens een repetitie.

In de schijnwerpers

In de serie Vrouwen op de bok staan drie dirigenten in de schijnwerpers: Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest Den Haag, Kristiina Poska, chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen en Pascale van Os, assistent-dirigent bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Wie zijn deze dirigenten, hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn en wat is hun visie op de huidige ontwikkelingen en op de toekomst?

Quote

Je wil aangenomen worden omdat je je ‘job’ goed doet, maar niet omdat je een vrouw bent.

Pascale van Os

foto: AVROTROS

Pascale van Os tijdens een repetitie.

Aflevering 1

De dirigentenwereld is aan het veranderen: er liggen steeds meer kansen voor vrouwelijke dirigenten. De weg naar meer gelijkheid is echter geen gemakkelijke. De verwachtingen voor vrouwen liggen vaak hoger dan voor hun mannelijke collega's en de vaste posities bij de toporkesten zijn nog altijd bezet door mannelijke chef-dirigenten. In de eerste aflevering van de serie ‘Vrouwen op de bok’ maak je kennis met drie vrouwelijke dirigenten: Anja Bihlmaier, Kristiina Poska en Pascale van Os. Waarom is dit volgens hen hét moment om de vrouwen in de schijnwerpers te zetten?

Bekijk aflevering 1

Aflevering 2

We gaan terug in de tijd, naar de allereerste vrouwen op de bok. We laten je kennis maken met de pioniers van vroeger en de rolmodellen van vandaag. Hoe belangrijk zijn rolmodellen om het stereotype beeld van een dirigent te veranderen? En wat zijn nou daadwerkelijk de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke dirigenten?

Bekijk aflevering 2

Quote

I think we have to understand that we are part of a historical development.

Kristiina Poska

Aflevering 3

Er zijn wereldwijd allerlei initiatieven die bijdragen aan een gelijkwaardigere verdeling tussen mannen en vrouwen op de bok. Zo reizen we af naar La Maestra in Parijs, een competitie en academie voor 'maestra's' van over de hele wereld. Ook bezoeken we de masteropleiding orkestdirectie waar jaarlijks jong talent wordt opgeleid en spreken we met programmeurs van toporkesten. Waar liggen nog kansen om de ontwikkelingen op gang te helpen?

Bekijk aflevering 3

Ster advertentie
Ster advertentie