Podium
NTR

Actrice Cate Blanchett schittert in Tár als vrouwelijke dirigent

foto: Focus features
  1. Klassiekchevron right
  2. Actrice Cate Blanchett schittert in Tár als vrouwelijke dirigent

De film Tár draait vanaf maart 2023 in de Nederlandse bioscopen. Hoofdrolspeler Cate Blanchett won een Golden Globe voor haar rol!

De Australische actrice Cate Blanchett speelt Lydia Tár. Zij is de nogal tirannieke dirigent die voor het eerst een groot Duits orkest zal gaan leiden. De regie en script van de film is in handen van Todd Field. De IJslandse componist Hildur Guðnadóttir is verantwoordelijk voor de filmmuziek. Eerder won Guðnadóttir al twee Grammy's met muziek voor de film Joker (2019) en voor de soundtrack uit de HBO-serie Chernobyl (2019).

Tijdens de uitreiking van de Golden Globes op 10 januari won Blanchett de prijs voor beste actrice in een Dramafilm.

Bekijk de trailer van Tár ⤵️

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cate Blanchett in de race voor een Oscar?

Haar monumentale vertolking van de fictieve componist-dirigent Lydia Tár heeft Cate Blanchett al een prijs voor beste actrice in Venetië opgeleverd, en er gaan geruchten over een Oscar-nominatie.

In de film heeft de wereldberoemde Lydia Tár al voor de allergrootste orkesten ter wereld gestaan. Voor haar rol moest Blachett dus overkomen al een zeer ervaren en bekwame dirigent. Dat is geen sinecure. Gelukkig kon Blachet terugvallen op haar muzikale achtergrond. Als kind volgde Blanchett piano- en balletlessen en studeerde later beweging aan de toneelschool.

Blanchett vertelde recent in een interview dat ze er enorm veel plezier aan had om weer naar de piano terug te keren, het leren dirigeren én ook nog Duits te spreken voor de rol van Lydia. Maar toen ze voor het eerst echt voor de Dresdner Philharmonie stond was ze toch wel echt onder de indruk.

Quote

Het was een levensveranderend moment. Je kan je eigenlijk niet voorbereiden op het geluid van die grote orkestwerken.

Cate Blanchett

Wie is Lydia Tár?

Mocht je het je afvragen: Lydia Tár is geen echt persoon, maar een fictieve dirigent-componist, die door haar succes op het podium en in de opnamestudio wereldberoemd heeft gemaakt.

Aan het begin van de film staat Tár aan de vooravond van een grote live-opname van Mahlers Vijfde symfonie met haar Berlijnse orkest. Ze maakt de opname voor het label Deutsche Grammophon en daarmee verwijzing naar de echte wereld van de klassieke muziek.

Daarna verhaalt Tár over de geleidelijke ondergang van het persoonlijke en professionele leven van de hoofdpersoon. De relaties van Lydia met haar partner, die eerste violist is in het orkest, haar collega's, protégés en oud-studenten, brokkelen af en leiden tot haar uiteindelijke val.

Kritiek van Amerikaanse dirigent Marin Alsop

De reacties zijn niet uitsluitend lovend. De Amerikaanse dirigent Marin Alsop noemt de film Tár een "belediging" in een interview met Alexandra Coughlin in The Times:

"Dat je de kans krijgt om een vrouw in die rol te portretteren en er dan voor kiest om haar als een tiran weg te zetten - dat vind ik hartverscheurend. Ik denk dat alle vrouwen en feministen zich zouden moeten opwinden over de manier waarop de vrouwelijke dirigent in deze film wordt weggezet, want het gaat niet écht om vrouwelijke dirigenten, hè? Het gaat om vrouwen als leiders in onze maatschappij. 'Kunnen we ze vertrouwen? Kunnen ze die rol wel dragen?," aldus Alsop.

Speelfilm Tár over vrouwelijke topdirigent in première. Filmregisseur Maria Peters reageert.

Ster advertentie
Ster advertentie