Podium

Actrice Cate Blanchett in film over vrouwelijke dirigent

NTR
foto: Focus features
  1. Klassiekchevron right
  2. Actrice Cate Blanchett in film over vrouwelijke dirigent

De film Tár draait vanaf maart 2023 in de Nederlandse bioscopen.

De Australische actrice Cate Blanchett speelt Lydia Tár. Zij is de nogal tirannieke dirigent die voor het eerst een groot Duits orkest zal gaan leiden. De regie en script van de film is in handen van Todd Field. De IJslandse componist Hildur Guðnadóttir is verantwoordelijk voor de filmmuziek. Eerder won ze al twee Grammy's met muziek voor de film Joker (2019) en voor de soundtrack uit de HBO-serie Chernobyl (2019)

Cate Blanchett speelde in verschillende series en films en won meerdere prijzen. Haar laatste filmrol was als televisiepresentator in Don't look up.

Bekijk de trailer van Tár ⤵️

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cate Blanchett in de race voor een Oscar?

Haar monumentale vertolking van de fictieve componist-dirigent Lydia Tár heeft Cate Blanchett al een prijs voor beste actrice in Venetië opgeleverd, en er gaan geruchten over een Oscar-nominatie.

In de film heeft de wereldberoemde Lydia Tár al voor de allergrootste orkesten ter wereld gestaan. Voor haar rol moest Blachett dus overkomen al een zeer ervaren en bekwame dirigent. Dat is geen sinecure. Gelukkig kon Blachet terugvallen op haar muzikale achtergrond. Als kind volgde Blanchett piano- en balletlessen en studeerde later beweging aan de toneelschool.

Blanchett vertelde recent in een interview dat ze er enorm veel plezier aan had om weer naar de piano terug te keren, het leren dirigeren én ook nog Duits te spreken voor de rol van Lydia. Maar toen ze voor het eerst echt voor de Dresdner Philharmonie stond was ze toch wel echt onder de indruk.

Quote

Het was een levensveranderend moment. Je kan je eigenlijk niet voorbereiden op het geluid van die grote orkestwerken.

Cate Blanchett

Wie is Lydia Tár?

Mocht je het je afvragen: Lydia Tár is geen echt persoon, maar een fictieve dirigent-componist, die door haar succes op het podium en in de opnamestudio wereldberoemd heeft gemaakt.

Aan het begin van de film staat Tár aan de vooravond van een grote live-opname van Mahlers Vijfde symfonie met haar Berlijnse orkest. Ze maakt de opname voor het label Deutsche Grammophon en daarmee verwijzing naar de echte wereld van de klassieke muziek.

Daarna verhaalt Tár over de geleidelijke ondergang van het persoonlijke en professionele leven van de hoofdpersoon. De relaties van Lydia met haar partner, die eerste violist is in het orkest, haar collega's, protégés en oud-studenten, brokkelen af en leiden tot haar uiteindelijke val.

Ster advertentie
Ster advertentie