Musici
NTR

Eva Kroon

foto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Eva Kroon

Geroemd om haar speciale ‘vermogen om de in de muziekstukken verwerkte stemmingen – van verdrietig tot uitbundig – tot uitdrukking te brengen’, heeft alt-mezzo Eva Kroon de afgelopen jaren in de Nederlandse muziekwereld een plek verworven als een geziene zangeres in rollen voor de lagere vrouwenstem. Je ziet Eva regelmatig in De Nationale Opera, waar ze rollen gezongen heeft in onder meer Die Walküre, Parsifal en Dialogues des Carmélites.

Bekijk het optreden van Eva Kroon en Heleen Vegter in Musis, Arnhem

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Beluister het Booster Klassiek-optreden

De weg naar opera in 5 stappen

Over Eva Kroon

Eva is een student van de conservatoria in Utrecht en Den Haag, volgde geruime tijd lessen bij Abbie Furmansky en wordt nu gecoached door Nadine Secunde. Op het operatoneel heeft Eva gewerkt met dirigenten zoals Stéphane Denève, Marc Albrecht en Carlo Rizzi. Op het concertpodium was ze solist in Bachs Mattäus-Passion in het Koninklijk Concertgebouw en in werken als het Requiem van Verdi, Rossini’s Petite messe solenelle, het Requiem van Mozart en de Johannes-Passion van Bach.

Ze heeft liedercycli van Mahler, Wagner, Brahms en Strauss uitgevoerd. En Eva hoor je ook op NPO Radio 4. Bijvoorbeeld bij NTR OperaLive, in gesprek met Hein van Eekert over Jan-Peter de Graaff's tweede opera 'De Grens'. Over een keizer die asiel aanvraagt, uitgevoerd door Ensemble But What About, violist Pieter van Loenen, mezzosopraan Eva Kroon en sopraan Ginette Puylaert ⬇️

Sprekend: Eva Kroon

Tot haar eerste rollen behoren de Zweite Dame (Die Zauberflöte), Gluck’s Orfeo en Purcell’s Dido. Ze volgde workshops in Berlijn en bij De Nationale Opera (Frans repertoire, met Jean-Philippe Lafont en Leontina Vaduva).

Gedurende de zomer van 2018 ging Eva Kroon even buiten de grenzen van haar natuurlijke Fach toen ze gevraagd werd voor de rol van Amneris in Aida voor Opera Spanga, een ‘schitterend’ optreden volgens NRC Handelsblad.

Quote

De meest complete performance kwam van Eva Kroon – haar beheersing van de woorden, de muziek en het drama was zodanig dat de productie had kunnen worden opgezet als Amneris.

Britse tijdschrift Opera

In seizoen 2018-2019 zong Eva de rollen van Cook/Woman/Ritual Singer in de wereldpremière van Micha Hamel’s Caruso a Cuba (‘Eva Kroon’s mezzo was mooi en boterachtig’ zei Opera Today) voor De Nationale Opera. Naast haar optreden in Frau ohne Schatten zal Eva Kroon in 2019-2020 te zien zijn in Wagner’s Die Walküre als Grimgerde, in een cast met Martina Serafin, Eva-Maria Westbroek en Iain Paterson en in de productie van Pierre Audi.

In seizoen 2019-2020 was Eva te horen zijn als de Stimme von oben in Strauss’s Die Frau ohne Schatten. En maakte ze haar debuut in Palau de les Arts Reina Sofía, Valencia, als Erste Mags in Strauss’s Elektra.

Duo Kroon.Vegter

Tijdens de lockdown begon alt-mezzosopraan Eva Kroon een vlogcursus. Ze leerde er pianist Heleen Vegter kennen. Samen ontwikkelden ze een serie ‘huis-tuin-en-keukenfilmpjes’, Vitamine Klassiek (klik hier voor meer). Het duo hoor je woensdag 2 februari live op NPO Radio 4 tijdens de actieweek Booster Klassiek.

Meer over Heleen Vegter

Heleen Vegter

Heleen Vegter

Vitamine Klassiek

Duo Vegter Kroon

foto: Mascha Bakker

Duo Kroon.Vegter

Alt-mezzo Eva Kroon en pianiste Heleen Vegter vonden elkaar in september 2020 online. Samen smeedden zij plannen om hun publiek online te bereiken - om toch in contact te blijven met het publiek. Zo ontstond Vitamine Klassiek.

Na de online start in de winter van 2021 hebben Eva en Heleen met hulp van de Balkonscènes van het Fonds Podiumkunsten in de zomer de stap naar live-concerten kunnen maken. En nu zijn ze klaar voor een nieuw seizoen met hun programma Durch’s ewige Raüme, een liedprogramma met prachtige liederen van Mahler (Alma én Gustav), Brahms, Lili Boulanger en Duparc.

🤫 Meer weten over Mahlers liederen? Luister dan naar de podcast 'Ken je componisten'!

Gerelateerde podcast

Ken je componisten

Ken je componisten

Ster advertentie
Ster advertentie