Musici

Henry Kelder

foto: NineVision Studiofoto: NineVision Studio
  1. Klassiekchevron right
  2. Henry Kelder

Henry Kelder is een Nederlandse pianist, componist en dirigent.

Muziek Estafette | Dag 5 | Egbert Jan Louwerse draagt het stokje over aan Henry Kelder

audio fragment
Muziek Estafette | Dag 5 | Egbert Jan Louwerse draagt het stokje over aan Henry Kelder

Muziek Estafette | Dag 5 | Egbert Jan Louwerse draagt het stokje over aan Henry Kelder

Henry Kelder (1973) is werkzaam als pianist, componist, dirigent, kamermusicus, improvisator, repetitor, cultureel ondernemer en docent. In 2013 zijn drie grote werken van zijn hand in wereldpremière gegaan: Concerto voor altsaxofoon en orkest, A Song for Saint Cecilia's Day voor koor en orkest en muziektheater VALS. Eén van zijn leermeesters was Tristan Keuris.

Als vaste repetitor en dirigent is Henry Kelder sinds 2006 verbonden aan VocaalLAB Nederland. Hij werkte zodoende voor onder andere De Nederlandse Opera, Ruhrtriennale, Transparant, LOD, Kameroperahuis, Muziekgebouw aan 't IJ, en November Music. Ook werkte hij samen met componisten als Steve Reich, Pascal Dusapin, Martijn Padding, regisseurs als Pierre Audi, Josse De Pauw, dirigenten als Reinbert de Leeuw, Etienne Siebens, Lucas Vis, Ed Spanjaard en werkte hij aan talloze wereldpremières.

Pianist Henry Kelder speelt Gluck live in de studio bij Maatwerk

Beluister muziek van Henry Kelder

Naast zijn werkzaamheden als hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium en coach pianist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag is Henry Kelder actief binnen vele samenstellingen. Met Andre Heuvelman tourt hij door Nederland en met saxofonist Johan van der Linden vormt hij Duo Lind'n Kelder. Dit duo richt zich op het spelen van hedendaagse muziek met een duidelijke toegankelijkheid en cross-over. Vele componisten hebben voor hun geschreven.

Daarnaast is hij een veelgevraagd begeleider en kamermusicus. Hij wordt ook gevraagd om zijn improvisaties, arrangementen in diverse stijlen als klassiek, jazz en pop. Sinds eind 2011 is hij oprichter en artistiek directeur van MatchingArts, een innovatief bedrijf ter exploitatie van podiumkunsten in de breedste zin van het woord. Zo is hij initiatiefnemer en artistiek leider van het Keuris Ensemble, International Alkema Composition Contest, Edition MatchingArts, Keuris Composers Contest en Festival het Havikconcert in Amersfoort.

Ster advertentie
Ster advertentie