Componist

Richard Wagner

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Richard Wagner

Wie was Richard Wagner?

Richard Wagner was een Duitse operacomponist uit de Romantiek. Zijn vernieuwingen hebben het operagenre bepaald en ook filmmuziek beïnvloed.


Snelle weetjes

  • Geboren: 22 mei 1813, Leipzig (Duitsland)
  • Gestorven: 13 februari 1883, Venetië (Italië)
  • Getrouwd met: Cosima Liszt (geh. 1870–1883), Minna Planer (geh. 1836–1866)
  • Bekendste stukken: Der Ring des Nibelungen (met de Walkürerit), Tristan und Isolde, Lohengrin, Parsifal, Tannhäuser, Der Fliegende Holländer
  • Interessant: noemde zijn drie kinderen naar personages uit zijn opera’s

In het kort

Richard Wagner trouwde in 1836 met zangeres met Minna Planer, maar vluchtte in 1839 voor zijn financiële problemen en eindigde in Parijs. Daar schreef hij artikelen en arrangementen, maar de problemen bleven hem achtervolgen. De opera Rienzi voltooit hij in 1840 in de gevangenis. In 1865 gaat één van zijn bekendste opera’s in première; Tristan en Isolde werd voor het eerst opgevoerd in München. In 1870 hertrouwde Richard Wagner met Cosima, de dochter van Franz Liszt. Ze zouden drie kinderen krijgen. In Bayreuth richtte Wagner het festivalhuis op waar in 1876 Der Ring des Nibelungen voor het eerst werd opgevoerd. Wagner beschouwde Parsifal (1882) als de kroon op zijn theaterwerk. Hierna schreef hij vooral orkestwerken, pianowerken en liederen.

Wist je dat...

  • Wagner enkele maanden na zijn geboorte zijn vader verloor? Dit bleef een toonaangevend thema voor zijn helden: Tristan, Siegmund en Sieglinde, Siegfried en Parsifal.
  • hij, in tegenstelling tot veel andere componisten, pas op relatief late leeftijd interesse kreeg in muziek? Hij begon met muziekles toen hij vijftien jaar was.
  • Wagner stierf tijdens een vakantie in Venetië in 1883? De geruchten waren destijds dat hij een hartaanval kreeg tijdens een ruzie met zijn vrouw Cosima.
Ster advertentie
Ster advertentie