De Klassieken
AVROTROS

Sempre Crescendo

foto: AVROTROS/ Sempre Crescendofoto: Sempre Crescendo
  1. Klassiekchevron right
  2. Sempre Crescendo

Als je speelt in het orkest of zingt in het koor bij Sempre maak je deel uit van een al ruim 190 jaar voortdurende traditie. Studenten Muziekgezelschap ‘Sempre Crescendo’ is namelijk opgericht in 1831 en behoort daarmee tot een van de oudste muziekgezelschappen van Nederland. Twee keer per jaar, in juni en december, organiseren ze concerten. Het Diesconcert in december ter ere van hun verjaardag (“dies natalis”) wordt groots afgesloten met het beroemdste en beruchtste studentengala van Nederland, het “Sempregala”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Orkesttradities

Na iedere repetitie en concert wordt het Gaudeamus Igitur gezongen. Verder is er een doorgeef-medaille die iemand draagt die die week veel voor de vereniging gedaan heeft. Ook borrelen ze bij kaarslicht in hun salon op sociëteit Minerva, een ruimte die volhangt met lijstjes van hun oud-dirigenten, besturen en solisten, maar ook overige verenigingsparafernalia.

Motto & mascotte

Het motto is "Sempre sit in flore", tevens de laatste regel van het Gaudeamus. Hiernaast is een zilveren harpje een belangrijke mascotte die altijd in hun verenigingsruimte, de salon, moet blijven.

Leukste orkest-anekdote

Aan het einde van de lustrumweek was er een groot feest voor leden en vrienden in een afgehuurde club. Dit feest was zeer geslaagd en de wilde verhalen over deze avond gaan nog steeds rond, maar de volgende dag moesten ze gewoon weer om 9 uur repeteren voor een scratchdag van de negende symfonie van Dvorak. Een combinatie van gammele stoeltjes, geïnteresseerde "scratchers" die de partij voor het eerst zagen, gigantische vermoeid- en brakheid en een zeer klein publiek zorgden ervoor dat deze dag even memorabel werd als de avond ervoor, maar dan om compleet andere redenen.

chevron right
chevron right
foto: Sempre Crescendo

Meest exotische orkestlocatie

Het Rapenburg in Leiden! Hier gaven ze in 2019 en 2022 op drijvende vlotten een Leids Grachten concert, met artiesten als Wibi Soerjadi, Mart Hoogkamer, Shirma Rouse en Jochem Myer waar ongeveer 5000 mensen in bootjes, op terrassen, in hun ramen en aan de kade konden luisteren.

Meest memorabele concert

Dat moet het Diesconcert ter ere van hun 190 jarig bestaan zijn geweest. Na 2 jaar lockdown kon er eindelijk een groot concert plaatsvinden in de Leidse Stadsgehoorzaal, die goed vol zat. Het werd een middag met een uitgebreid cortège, waar alle besturen van Leidse studentenverenigingen en Nederlandse studentenorkesten worden opgeroepen en onder begeleiding van een persoonlijk geschreven ironisch liedje zich naar hun plaats mochten begeven.
Hierna volgden hun stukken: de eerste symfonie van Florence Price door het orkest en stukken van Arvo Pärt en Thomas Tallis door het grootkoor. Tussen de stukken door namen de reünisten, het kamermuziekgezelschap C-Dur en de moedervereniging Minerva uitgebreid de tijd het Sempre Crescendo te feliciteren in lange speeches.
Na het concert kon ook het grootse Sempregala weer plaatsvinden, een van de grootste studentengala's van Nederland, gehouden op sociëteit Minerva ter ere van de verjaardag van Sempre Crescendo.

Concertdata

24 juni - Marekerk Leiden (met o.a. Hiawatha's Wedding Feast van Samuel Coleridge-Taylor)

Ga voor meer informatie naar de website van Sempre Crescendo.

Lid worden?

Sempre Crescendo is een open muziekvereniging met een rijke geschiedenis waarbij de borrels en muziek de leden verbinden. Het is een subvereniging van Minerva, maar is ook open voor niet-leden.
Voor het orkest moet je natuurlijk wel al een instrument kunnen bespelen, mensen zonder muziekervaring zijn welkom in het koor. Er zijn vele tradities, zo wordt er na de repetitie altijd bij kaarslicht geborreld in de Salon.
Ga voor meer informatie naar de website.

📯 Breng nu je stem uit in de verkiezing voor Het Leukste Studentenorkest van Nederland!

Stem direct

Ster advertentie
Ster advertentie