De Ochtend
KRO-NCRV

Door dit Queer Klassiek zangkoor krijgen liederen andere klank

foto: GALAkoor- Queer Klassiek Amsterdam
  1. Klassiekchevron right
  2. Door dit Queer Klassiek zangkoor krijgen liederen andere klank

Include your Queer Voice: dat is de naam van de workshop die tijdens deze Pride week gegeven wordt door het Amsterdamse GALAkoor – Queer Klassiek. Een koor dat staat voor veel meer dan samen zingen, vertelt voorzitter Wielie Elhorst. "Liederen krijgen een andere klank of diepte als ze door een LHBTI-koor worden gezongen."

Koor zorgt voor verbinding

Tien jaar geleden werd GALAkoor – Queer Klassiek opgericht, en met succes, want vandaag de dag weet het koor nog steeds mensen met elkaar te verbinden, vertelt Elhorst. "Het is prettig voor mensen met een Queer identiteit om met elkaar te zingen. Dat schept een band." Daarnaast zorgt het koor voor vriendschappen. "Dat is zeker in een stad als Amsterdam erg belangrijk. We merken namelijk dat er onder de LHBTI'ers de neiging is om zich sociaal te isoleren." Het koor zorgt volgens Elhorst voor verbinding in een tijd waarin het goed is om elkaar op te zoeken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerwaarde

"Vanuit de queer-identiteit proberen we een bijdrage te leveren op verschillende momenten in het LHBTI-jaar", vertelt Elhorst. Zo heeft het koor gezongen bij de dodenherdenking op het Homomonument en gaven ze later die maand een concert met het thema 'Vrijheid'.

Dat concert vond plaats in de oude Joodse buurt van Amsterdam. "Het is natuurlijk goed als ieder koor de vrijheid bezingt, maar we denken dat het een meerwaarde heeft als wij dat vanuit de Queer identiteit zingen." Het is volgens Elhorst belangrijk dat een minderheidsgroep juist op die plek zijn stem laat horen. "De liederen krijgen een andere klank of diepte als ze door een LHBTI-koor worden gezongen", vertelt hij. "Dus er zit ook een boodschap in."

Meerstemmigheid

Dirigent Sjaiesta Badloe vertelde in Podium over het belang van dit koor. "De kern is meerstemmigheid."

Sjaiesta Badloe

Workshop

Voor iedereen die interesse heeft om in Queer gezelschap te zingen, geeft het koor deze week een workshop in Amsterdam. Net zoals vorig jaar, toen kwamen er meer aanmeldingen dan verwacht. "Meer dan tachtig. Kennelijk is er veel behoefte aan samen harmonie maken met onze Queer voices in zo’n workshop. Dat heeft ons doen besluiten om het dit jaar nog een keer te doen", zegt Elhorst.

Met dirigent Sjaiesta Badloe wordt in twee uur gewerkt aan gevoel voor meerstemmigheid met Dos Estrellas le Seguen een lied uit de laat Renaissance van componist Manuel Machado. "En we hopen natuurlijk dat mensen op basis van de workshop beslissen om zich bij ons koor aan te sluiten."

Wil je ook graag meedoen?


Aanmelden kan hier

Als je er niet bij kunt zijn, maar wel geïnteresseerd bent "dan ben je welkom om een keer bij ons binnen te lopen en een repetitie mee te maken", vertelt Elhorst.

Meer informatie

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan. Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Volgens dirigent Sjaiesta Badloe leidt meerstemmigheid niet tot verdeeldheid, maar juist tot eenheid. Podium sprak met haar:

Sjaiesta Badloe

Ster advertentie
Ster advertentie