De Ochtend
KRO-NCRV

Odessa: van bakermat Russische klassieke muziek naar cancelen Tsjaikovski

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Odessa: van bakermat Russische klassieke muziek naar cancelen Tsjaikovski

De Oekraïense havenstad Odessa was ooit de culturele parel van Oekraïne, maar steeds meer gebouwen worden vernietigd door Russische aanvallen. Oekraïne reageert daar vervolgens weer op door onder andere Tsjaikovski niet meer uit te voeren, vertelt journalist en Ruslandkenner Michel Krielaars bij De Ochtend.

Cultuurschatten Odessa onder vuur

Culturele parel

"Odessa is een niche aan de Zwarte Zee. Het wordt ook wel de parel van het Sovjet Rijk genoemd", vertelt Krielaars. "Het is een hele mooie, levendige stad, met een heerlijke boulevard. Er is onder andere een geweldig operagebouw en er zijn veel theaters." Het historische centrum is dit jaar zelfs als UNESCO cultureel erfgoed verklaard.

Lees hier meer

Maar nu worden delen van de stad vernietigd. Zo is er een kerk geraakt door een raket. "En als er zo’n kerk wordt geraakt, vliegen natuurlijk de scherven van die explosieven alle kanten op." Dus ook de omgeving van de kathedraal heeft schade opgelopen.


Vleugel van Franz Liszt

"Ik begreep ook dat er een vleugel van Franz Liszt onder het puin is gevonden" vertelt Krielaars. Waarschijnlijk is er dus ook schade bij het muziekinstrumenten-museum wat daar in de buurt zit.

Symbool voor Oekraïense identiteit

Dat de kerk geraakt is, doet de Oekraïners veel pijn. Het was eerder in '36 al verwoest door Stalin, vertelt Krielaars. "Die kerk is een symbool voor de nationale Oekraïense identiteit geworden. Daarom is het heel belangrijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vernietiging van cultuur

Vanaf het begin van de oorlog probeert het Russische leger al Oekraïense cultuur te vernietigen, waaronder musea, vertelt Krielaars. "Er zijn overal in het land gerichte aanvallen geweest op kunstschatten. En als je de ideologie van het Kremlin moet geloven dan zijn ze toch bezig de Oekraïense identiteit uit te roeien."

Cancelen van Russische cultuur

Odessa was eerder een bakermat van Russische klassieke muziek, vertelt Krielaars. Zo is het onder andere de stad waar violist David Fjodorovitsj Oistrach geboren is. "Maar door deze aanvallen zijn mensen tegen alles wat Russisch is in Odessa." De Russische cultuur wordt op dit moment gecanceld. Zo wordt er nog maar heel weinig Tsjaikovski uitgevoerd en worden Russischtalige boeken uit de bibliotheken gehaald. "Ze schijnen zelfs vernietigd te zijn. Men is tegen alles wat met Rusland te maken heeft op dit moment. En een vernietiging van zo'n kathedraal versterkt dat gevoel alleen maar."

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie