De Ochtend
KRO-NCRV

Waarom Queer & Pride dit jaar extra belangrijk is + cultuurtips

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom Queer & Pride dit jaar extra belangrijk is + cultuurtips

In Amsterdam is sinds afgelopen weekend de Queer & Pride gestart: het jaarlijkse evenement voor en door de hele lhbtiq+-gemeenschap. Nieuw dit jaar is dat het evenement door twee organisaties gedragen wordt en niet één maar twee weken duurt. Eén van de ambassadeurs van de Pride is Dolly Bellefleur, het alter ego van Ruud Douma. Bij De Ochtend vertelt hij waarom dit zo belangrijk is.

Luister hier het gesprek terug.

'Kan alleen maar iets positiefs opleveren'

"Het is eigenlijk wel spannend", vertelt Douma. "Het is heel lang door één organisatie georganiseerd en het is altijd wel leuk als mensen met een frisse blik naar het evenement kijken." Er waren wat geluiden dat sommige groepen zich niet voldoende vertegenwoordigd voelen en toen is er besloten om twee organisaties het evenement te laten organiseren. "Ik denk dat het alleen maar iets positiefs kan opleveren", zegt Douma.

Twitter-tsunami met haat

Douma merkt zelf dat er wat is veranderd in het klimaat in Nederland als het gaat over hoe er omgegaan wordt met de lhbtiq+-gemeenschap. In 2019 begon hij met het voorlezen van kinderen als zijn alter ego Dolly Bellefleur. "Daar waren nooit problemen." Maar sinds dit jaar is dat anders. "In april heb ik dat ook gedaan, maar daar kreeg ik toch wel een Twitter-tsunami met haat en doodsbedreigingen. Er is een soort van polarisatie gaande." Daarom is het extra belangrijk dat er nu meer en langer aandacht is voor de lhbtiq+-gemeenschap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veel meer dan bootparade

Vaste ingrediënten van de Queer en Pride zijn onder meer de botenparade en het slotconcert op De Dam. Maar er is veel meer te doen dan dat. Er is een uitgebreid cultureel programma met onder meer films, theater en tentoonstellingen.

Zoals het Queer & Pride Summer filmprogramma

Meer informatie


En de woman loving women exhibition

Meer informatie


Hier
vind je een compleet overzicht.

Meer dan een feest

De Queer en Pride is dan ook veel meer dan een feest, vertelt Douma. "Het is een platform om allerlei onderwerpen die spelen aan te kaarten." Douma vertelt dat hij het belangrijk vindt om in deze weken op een luchtige manier zware onderwerpen aan te bespreken.

Eén van de dingen die georganiseerd wordt, is de Senior Pride. "Dat is om roze ouderen een hart onder de riem te steken", vertelt Douma. "En hun rol in de emancipatiestrijd te eren." Douma vertelt dat hij het naar vindt te horen dat sommige roze pioniers die een weg hebben gebaand voor latere generaties, in een verzorgingshuis zich ineens weer gedwongen voelen weer in de kast te gaan. "Vandaar dat er speciaal voor hen een concert wordt georganiseerd."

Meer informatie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie