De Ochtend
KRO-NCRV

A Hundred Flowers: 'deze film is nieuwe variant van The Father en Vortex'

foto: September Film
  1. Klassiekchevron right
  2. A Hundred Flowers: 'deze film is nieuwe variant van The Father en Vortex'

De prijswinnende Japanse film A Hundred Flowers is nu ook in Nederland te bekijken. Het is absoluut een aanrader, zegt recensent Ab Zagt bij De Ochtend. Het is volgens hem een film die je raakt en voor mensen met één of meerdere ouders die lijden aan dementie zit de film vol herkenning.

Ab Zagt bespreekt de nieuwste films en series: A Hundred Flowers

Het verhaal

A Hundred Flowers gaat over de verhouding tussen een ouder en haar kind en daar is sprake van oud zeer. De moeder, een pianolerares, is aan het dementeren en haar enige zoon bezoekt haar regelmatig, maar is bang haar te verliezen. Dat heeft hij in het verleden namelijk al eerder meegemaakt. De moeder kneep ertussenuit omdat zij vermoedelijk een verhouding met een man was begonnen die niet van lange duur was. De jongen heeft hierdoor een trauma opgelopen en door de huidige situatie van zijn moeder wordt dit getriggerd. Hij is bang zijn moeder te verliezen. Ze vergeet namelijk veel over hun verleden. "Dat maakt de film dubbel interessant", zegt Zagt. "Hoe zij met de ziekte omgaat en hoe hij daarop reageert."

De moeder vergeet dus door haar ziekte en de zoon wil juist vergeten, maar kan het niet loslaten. "Dat is de rode draad door deze film die een beetje chaotisch is", zegt Zagt. "Want er wordt heel veel met flashbacks gewerkt, terugblikken in terugblikken en je ziet perspectieven van beide mensen. Dus de kijker moet zelf maar een weg banen om de conclusies te trekken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe variant The Father en Vortex

"De film past goed in het rijtje van films die er de afgelopen tijd zijn gemaakt", zegt Zagt. "Je moet denken aan The Father en Vortex: dit is eigenlijk een nieuwe variant daarop vanwege een zoon die kijkt naar zijn moeder. Dat maakt die film toch wel herkenbaar voor mensen die hier zelf mee te maken hebben in het leven."

Universeel thema

Zagt noemt het dan ook een film met een universeel thema. "Het is natuurlijk wel geplaatst in de Japanse cultuur. Dus je ziet hoe klein die mensen eigenlijk wonen. Dat krijg je ook mee." Maar de gevoelens die daarbij omhoog komen, die zijn wel universeel, zegt Zagt. "En dat maakt de film - die vermoedelijk een beetje autobiografisch is - toch extra pakkend. Dat je denkt: daar hebben ze ook te kampen met dat probleem. In een land dat ook met vergrijzing te maken heeft."

Zagt noemt de film dan ook een aanrader. "Het is geen makkelijke film, maar hij raakt je wel en dat vind ik het belangrijkste: dat het iets met je doet."

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie