Tussen hemel en aarde
KRO-NCRV

Primeur: luister hier naar Herman Finkers als componist

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Primeur: luister hier naar Herman Finkers als componist

Cabaretier Herman Finkers heeft een Gregoriaanse Mis gecomponeerd. Zondag 10 september werd de CD officieel gepresenteerd in het programma Podium Klassiek. De cabaretier vertelde daar over het componeren van deze mis, en Cappella Amsterdam en Holland Baroque voerden enkele delen uit.

Kijk het interview en het optreden in Podium Klassiek hieronder terug, vanaf 14min05.

Met toestemming van Finkers mochten we in juli al een paar delen laten horen op NPO Klassiek in Tussen Hemel en Aarde. Luister het hieronder.

Speciaal voor zijn huwelijk

Het is een gloednieuwe opname van de Missa Sancti Georgii, oftewel de St. Jorismis, gemaakt door de alleskunner Herman Finkers. In 1990 trouwden Herman en zijn vrouw Hetty in de St. Joriskerk in Almelo. Speciaal voor die gelegenheid componeerde Finkers zijn Missa Sancti Georgii, want hij houdt van Latijn.

Een kerkviering in het Nederlands verzandt wat hem betreft al snel in een informatiebijeenkomst. "Ik ga naar de kerk om meegevoerd te worden in een heilig spel", zei hij ooit. "Niet om geïnformeerd te worden over de laatste politieke ontwikkelingen." Vandaar dus die mis in het latijn.

Eigenlijk was het bedoeld voor eenmalig gebruik bij zijn huwelijk, maar daar is het gelukkig niet bij gebleven. Er bestond al een opname, maar nu is er een nieuwe, nog mooiere, met niemand minder dan Cappella Amsterdam en Holland Baroque, onder leiding van Daniel Reuss.

Meer informatie

Tussen Hemel en Aarde
Tussen Hemel en Aarde is een programma met klassieke, vaak religieuze muziek voor het ultieme zondagochtendgevoel. Met muziek uit verschillende stijlperioden; van gregoriaans tot muziek van Pärt en van Bach en Brahms tot Taverner en Ten Holt.

Luister hieronder de hele cd

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie