Actueel

Dutch Classical Talent: Rik Kuppen

  1. Klassiekchevron right
  2. Dutch Classical Talent: Rik Kuppen

In de zomer van 2017 behaalde pianist Rik Kuppen (1994) zijn master-diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij pianopedagoog Ellen Corver. Momenteel volgt hij lessen bij Naum Grubert. In het eerste jaar van zijn conservatoriumstudie won hij de eerste prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. Gedurende zijn opleiding raakte Rik geïnteresseerd in het lied-repertoire en speelde hij veel samen met zangers. Tijdens de finale van het Internationaal Vocalisten Concours te 's-Hertogenbosch in 2015 werd hij hiervoor beloond met de prijs voor jong getalenteerde lied-pianist.

Dutch Classical Talent
Als finalist van Dutch Classical Talent zal Rik vanaf 13 september concerten geven in verschillende concertzalen. Voor zijn Dutch Classical Talent-tournee gaat Rik een samenwerking aan met de Nederlandse dichter Myrte Leffring.
Zij gingen op zoek naar poëzie die paste bij de muziek van onder andere Prokofjev en Janáček en het klikte zo goed dat zij besloten een selectie te maken uit Leffrings' laatste bundel De tere bloemen van het verstand (2016). Zij brengen een programma waarin poëzie en muziek op een unieke en overweldigende manier samenkomen. Rik werd door de jury geroemd als ‘kleurenvirtuoos’. In zijn programma combineert hij zijn twee grote liefdes: Oost-Europese muziek en poëzie. Janáček verklankte zijn dierbaarste en ‘overwoekerde’ jeugdherinneringen in een reeks sfeerbeelden gebaseerd op Slavische melodieën. Prokofjev schetst in twintig miniaturen zijn persoonlijke, vluchtige herinneringen aan de Russische revolutie van februari 1917. Het grote gebaar komt van romanticus Rachmaninov. In het programma zal poëzie samen met muziek elkaar op bijzondere wijze aanvullen en afwisselen.

Rik Kuppen stelt zich voor
"Altijd blijven zoeken, altijd blijven vinden. Ik hoop over tien jaar nog steeds zoekende te zijn. Op die manier blijf je je voor eeuwig ontwikkelen," aldus Rik Kuppen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rik op Radio 4
Rik Kuppen zal de komende tijd veel te horen zijn op NPO Radio 4:
- Zondag 9 september: Spiegelzaal
- Zaterdag 15 september De Muziekfabriek
- Maandag 17 september: Podium
- Dinsdag 18 september: Opium
- Maandag 1 oktober: De Ochtend van Vier en De Klassieken
- Donderdag 27 september: Avondconcert

Op zaterdag 15 september was Rik Kuppen te gast bij De Muziekfabriek in de allereerste aflevering van Vrij Spel. Bekijk de uitzending hier

Tour
Ook tourt Rik langs de concertzalen in Nederland met het volgende programma:
Janáček - Op een overwoekerd pad
Rachmaninov - Variaties op een thema van Chopin (delen)
Prokofjev - Visions fugitives

Zijn tour zal plaatsvinden van 13 september tot en met 10 oktober.
Klik hier voor het tourschema.

Beluister de werken van Janáček en Prokofjev door Rik Kuppen

Naar het overzicht van Dutch Classical Talent

Ster advertentie
Ster advertentie