Speellijst - Frédéric Chopin

Biografie

Frederyk Franciszek Chopin, geboren in het Poolse dorp Zelazowa Wola, is de zoon van een Franse vader en een Poolse moeder. Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat de jongen over een uitzonderlijk muzikaal talent beschikt. Vergelijkingen met de jonge Wolfgang Amadeus Mozart doen al snel de ronde. Hij debuteert met veel succes in Wenen. In Warschau, waar hij studeerde, schrijft hij ter voorbereiding op een nieuwe reis zijn twee pianoconcerten, waarin hij – en velen na hem – al zijn virtuositeit kan laten horen. Chopin verhuist naar Parijs en leeft er van lesgeven. In 1837 ontmoet hij de schrijfster George Sand. Met haar beleeft hij een stormachtige en inspirerende relatie, die met ups en downs tien jaar zal duren. Chopins toch al zwakke gezondheid verslechtert in de jaren daarna. Hij sterft in 1849, slechts 39 jaar oud, in Parijs vermoedelijk aan tuberculose. Zijn lichaam wordt begraven op Père Lachaise, zijn hart wordt, op Chopins uitdrukkelijke verzoek verwijderd en later ingemetseld in een pilaar van de Heilige Kruis-kerk in Warschau.

Je kent hem van...

Het grootste deel van Chopins oeuvre bestaat uit composities voor piano solo. Daarnaast schrijft hij een aantal werken voor piano en orkest en een paar kleinere kamermuziekstukken. De meeste van zijn pianowerken zijn kortere, technisch zeer veeleisende stukken. Het zijn hoogstandjes in het (romantische) pianorepertoire met een enorm scala aan nuances, stemmingen en expressie. In zijn 59 Mazurka’s en 17 Polonaises hoor je het duidelijkste de Poolse wijsjes uit Chopins jeugd terug. De 24 preludes (opus 28), waarin alle toonsoorten van de kwintencirkel systematisch worden gebruikt, zijn zonder twijfel een hoogtepunt in het klassieke repertoire. Hetzelfde geldt voor de rest van zijn pianostukken. De Ballades, maar ook zijn Impromptu’s, Walsen, Nocturnes en Etudes. Vernieuwend in vorm, harmonie en behandeling van het toetsenbord, uiterst persoonlijk in melodie, expressie en emotie.

Pianocomponist

Chopins beroemdheid als pianist is uitzonderlijk. Voor zover bekend geeft hij niet meer dan dertig openbare concerten en eigenlijk houdt hij helemaal niet van concerten geven. Opnames van hem zijn er uiteraard niet. Toch is het niet overdreven om Chopin vanwege zijn originele en subtiele benadering te beschouwen als voorvechter bij uitstek van de piano als expressief instrument.

Deze componisten vind je misschien ook interessant

MeerMinder weergeven