In memoriam Frans Brüggen

Frans Brüggen

Op 13 augustus 2014 overleed Frans Brüggen op 79-jarige leeftijd. De Nederlandse dirigent en blokfluitist was een muzikale grootheid. Nu, exact vijf jaar na zijn dood, brengen we een gepast eerbetoon met een aantal concerten uit het archief van NPO Radio 4.

Frans Brüggen begon zijn carrière als blokfluitist. Met zijn uitvoeringen werd hij in de jaren '60 en '70 wereldberoemd. Brüggen is één van de oprichters van het Orkest van de Achttiende Eeuw, gespecialiseerd in het spelen van muziek op authentieke instrumenten. Hij wordt gezien als een pionier op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk.

Ook als dirigent was Brüggen succesvol. Naast zijn dirigentschap bij zijn eigen Orkest van de Achttiende Eeuw was hij gastdirigent bij diverse orkesten zoals het Radio Kamerorkest en de Radio Kamer Filharmonie.

In dit in memoriam Frans Brüggen kun je een aantal bijzondere concerten beluisteren uit het archief van NPO Radio 4. Luister naar Brüggen als dirigent bij het Orkest van de Achttiende Eeuw en de Radio Kamer Filharmonie in muziek van Brüggens grote helden: Mozart, Bach en Rameau.

Ook is Frans Brüggen te horen als blokfluitist in een bijzonder concert met louter werken die speciaal voor hem zijn geschreven.


2019


2012


2011


2010


2006


1986


1984


1970