Actueel

Mozarts Die Entführung aus dem Serail door het Orkest van de achttiende eeuw

  1. Klassiekchevron right
  2. Mozarts Die Entführung aus dem Serail door het Orkest van de achttiende eeuw

Het Orkest van de achttiende eeuw bestaat in 2011 dertig jaar. Om dit te vieren gaat een grote wens van Frans Brüggen in vervulling: De uitvoering van een Mozart-opera. Het orkest brengt Mozarts Entführung aus dem Serail semi-concertant op de planken. Dus geen decors en kostuums maar wel zangers die een topprestatie leveren.

Die Entführung aus dem Serail vier Spanjaarden – Konstanze, Blonde, Belmonte en Pedrillo – proberen de gevangenschap in het paleis van de Turkse pasja Selim te ontvluchten...

Synopsis
Konstanze, de geliefde van Belmonte, is samen met diens knecht Pedrillo en haar eigen kamermeisje Blonde door zeerovers ontvoerd. Ze zijn verkocht aan de pasja Selim en verblijven nu zin zijn harem. Maar Belmonte is zijn geliefde op het spoor gekomen.

Hij gaat op weg naar het paleis van de pasja om haar te redden. Daar stuit hij op Osmin, opzichter van het paleis, die hem woedend verjaagt. Pedrillo, die inmiddels als tuinman aan het werk is gezet, komt op het lawaai naar buiten en herkent direct zijn meester.

De pasja is hopeloos verliefd op Konstanze en wil met haar trouwen. Zij wijst zijn aanzoeken voortdurend van de hand. Konstanzes kamermeisje Blonde is verliefd op Pedrillo, maar zij is inmiddels al geschonken aan Osmin. Hij wil dolgraag met haar trouwen, maar Blonde wil Pedrillo niet ontrouw zijn. Pedrillo en Belmonte bedenken samen een list om hun geliefden te bevrijden. Pedrillo besluit Osmin dronken te voeren, zodat hij in slaap valt. Zo kan er in alle rust een boot in de haven worden klaargelegd om te vluchten.

Nog voordat Pedrillo en Belmonte de boot bereiken ontwaakt Osmin. Hij slaat groot alarm en de voortvluchtigen worden gevangen genomen en naar de pasja gebracht. Deze herkent in Belmonte al snel de zoon van zijn grootste vijand. De gevangenen vrezen nu voor hun leven en nemen afscheid van elkaar.

De pasja besluit echter niet langer kwaad met kwaad te willen vergelden. Tot ieders grote verbazing en vreugde laat hij de gevangenen vrij.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

woensdag 09 november 2011

Omroep

AVRO

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart

Uitvoerenden

Michael Tews (Osmin ; bas), Frans Brüggen (Dirigent), Cyndia Sieden (Blonchen ; sopraan), Marcel Beekman (Pedrillo ; tenor), Lenneke Ruiten (Konstanze ; sopraan), Anders J. Dahlin (Belmonte ; tenor), Sabri Saad el Hamus (Bassa Selim ; spreekrol), Gottlieb Stephanie jr. (Tekstschrijver), J. (Tekstschrijver), Cydhia Sieden (Blonchen ; sopraan), Cappella Amsterdam

Ensembles

Orkest van de achttiende eeuw

Locatie

Muziekgebouw Fritz Philips, Eindhoven

Ster advertentie
Ster advertentie