Actueel

DOCUMENTAIRE: Twee mannen en een orkest

  1. Klassiekchevron right
  2. DOCUMENTAIRE: Twee mannen en een orkest

Op dinsdag 13 augustus is het precies 5 jaar geleden dat de Nederlandse dirigent en blokfluitist Frans Brüggen overleed. Hij is een van de belangrijkste pioniers die het Nederlandse muziekleven ooit heeft gekend. In de documentaire Twee mannen en een orkest zie je waarom.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw

Zonder twee mannen, dirigent Frans Brüggen en directeur Sieuwert Verster, zou het Orkest van de Achttiende eeuw niet bestaan, zeggen de orkestleden. Brüggen richtte het orkest in 1981 op samen met violiste Lucy van Dael. Het doel: muziek uit de achttiende en vroeg-negentiende eeuw uitvoeren zoals de componist het heeft bedoeld. Zo bestaat het orkest uit instrumenten (of kopieën daarvan) uit de tijd van die componisten, om de klank van toen zo goed mogelijk te kunnen benaderen.

De documentaire

De orkestleden vertellen over de oprichting van het Orkest van de Achttiende Eeuw en over die bijzondere instrumenten - de schoonheid van de klank, maar ook de moeilijkheden van het bespelen ervan. De bijzondere wisselwerking tussen Frans Brüggen en het orkest komt ook naar voren. Twee mannen en een orkest is dé documentaire als je kennis wilt maken met de ziel van het Orkest van de Achttiende Eeuw en de magie van het orkestspelen.

Ster advertentie
Ster advertentie