Actueel

ZaterdagMatinee: Mozart door de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen

  1. Klassiekchevron right
  2. ZaterdagMatinee: Mozart door de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen

De drie laatste symfonieën van Wolfgang Amadeus Mozart door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van de toenmalige chef Frans Brüggen. Het sluitstuk van de in totaal eenenveertig symfonieën van Mozart.

De Symfonie nr.39 is een mild beetje herfstachtig werk. Mozart benadruk deze wat ambivalente stemming door de houtblazers en kleuren van twee klarinetten, twee fagotten en een fluit. De Symfonie nr.40 is veel tragischer. De toonaard g-klein speelt daarbij een belangrijke rol. En niet voor het eerst. Luister ook eens naar Mozarts Pianokwartet no.1 in g kl.t. bijvoorbeeld. De aard van de symfonie wordt meteen bepaald door het primair ritmische motief waarmee het begint. Bijzonder is ook het deels melancholieke, deels optimistische tweede deel.

En tenslotte de keizerlijke klinkende Symfonie nr.41 die daardoor achteraf de bijnaam Jupiter krijgt. Geen wonder met die marsachtige optocht van uitdagende trompetten en pauken. Heel bijzonder is ook de finale: complex en meeslepend met zijn zes thema’s.

Bekijk het Programmaboekje ZaterdagMatinee 6 mei 2006.

ZaterdagMatinee: W.A. Mozart door de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 06 mei 2006

Omroep

NPS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart

Uitvoerenden

Frans Brüggen (Dirigent)

Ensembles

Radio Kamer Filharmonie

Tijdperken

Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie