Actueel

De Vrijdag van Vredenburg: Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen

  1. Klassiekchevron right
  2. De Vrijdag van Vredenburg: Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Frans Brüggen

Masques et bergamasques ontstaat in 1919 als een product van Gabriel Fauré's creatieve herfst. Hij grijpt voor dit werk terug naar een symfonie die hij al eens op papier heeft gezet, maar nooit heeft laten uitvoeren. Ook voor de overige delen, op één na, put hij uit bestaande muziek uit de jaren 1884-1904. Toch wordt Masques et bergamasques een mooie hommage aan de galante wereld van de achttiende eeuw.

In dit concert hoor je een typische Brüggen-versie van dit werk. Hij heeft er een deel aan toegevoegd en de volgorde van de delen gewijzigd.

Van Chopin staat het Tweede pianoconcert op het programma. Het is dringen geblazen, 17 maart 1830, in het Nationale Theater te Warschau. Het concert waarin Frédéric Chopin zich in zijn pianoconcerto als virtuoos presenteert, is tot de laatste stoel uitverkocht. Het werk dat we nu kennen als het tweede Pianoconcert, op. 21 schrijft Chopin in 1829, dus vóór het eerste pianoconcert in e-klein op. 11, dat eerder in druk verschijnt.

De symfonieën 82 tot en met 87 van Haydn kennen we nu als de Parijse symfonieën. Ze ontstaan op verzoek van de Parijse vrijmetselaarsloge Olympique.

Bekijk het programmaboekje van de Vrijdag van Vredenburg van 9 maart 2012.

Suite voor orkest, op.112, "Masques et bergamasques" - compleet

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

vrijdag 09 maart 2012

Omroep

AVRO

Componisten

Franz Schubert, Gabriel Fauré, Frédéric Chopin, Joseph Haydn

Uitvoerenden

Nelson Goerner (piano), Frans Brüggen (Dirigent)

Ensembles

Radio Kamer Filharmonie

Locatie

Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie