Nieuwe Filmmuziek Op 4

#27 - Bernard Herrmann - van Citizen Kane tot invloeden vandaag

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #27 - Bernard Herrmann - van Citizen Kane tot invloeden vandaag

do 11 maart 2021

Filmmuziek van Bernard Herrmann, in de bonus Noa Johannes over zijn debuutfilm Citizen Kane (1941). En de invloed die Herrmann nog steeds heeft op filmmuziek van tegenwoordig. Bernard Herrmann werd geboren in 1911 in New York, en overleed in Hollywood in 1975, op zijn 64e, aan hartfalen. Hij maakte in de jaren '30 van de vorige eeuw muziek voor verschillende hoorspelen, zoals het roemruchte War of the Worlds uit 1938, van Orson Welles. En toen Orson Welles een paar jaar later een film ging maken, vroeg hij Bernard Herrmann dan ook om daar de muziek bij te schrijven. Dat werd de film die nog steeds gezien wordt als misschien wel de beste film aller tijden: Citizen Kane. Met Alfred Hitchcock werkte hij samen tussen 1955 en 1966, voor films als Vertigo, North By Northwest, Marnie, Psycho en ook voor The Birds - wat gek genoeg en film is waar helemaal geen muziek in zit, maar waarvoor Bernard Herrmann wel de sounddesign deed, in de vorm van elektronisch gecomponeerde vogelgeluiden. Misschien is Herrmann wel het bekendst geworden door de muziek voor de griezelige film Psycho, met die moorddadige douchescene. Voor die film gebruikte Herrmann uitsluitend strijkinstrumenten, wat toendertijd nogal ongebruikelijk was, want griezelige effecten bereikte je met pauken of met donkere houtblaasinstrumenten.

In later jaren maakte Herrmann nog muziek voor onder meer Fran├žois Truffaut, voor Fahrenheit 451) (daar hoorde je daarnet een stukje uit), voor Brian de Palma (Obsession) en voor Martin Scorsese, Taxi Driver, in 1974, en dat was ook de allerlaatste film waarvoor Bernard Herrmann de muziek componeerde - hij overleed enkele uren na het voltooien van de opnames.

Je kunt het belang van de muziek van Bernard Herrmann voor de filmmuziek eigenlijk nauwelijks overschatten. Volgens professor Jon Burlingame, die filmmuziekgeschiedenis doceert in de VS, heeft de muziek van Bernard Herrmann een plekje gekregen in ons collectief geheugen. Luister maar eens naar Jerry Goldsmith, of Danny Elfman. Of check de 'Bernard Herrmann geluidenbibliotheek' van Spitfire Audio, een bedrijf dat software levert voor het schrijven van filmmuziek...


North by Northwest - Ouverture

Vertigo - Scotty tails Madeleine

Marnie - Prelude

Psycho - Prelude + The Murder

The Day the Earth stood still - Klaatu

Fahrenheit 451 - Prelude

Taxi Driver - Sax and Violence

Citizen Kane - diverse fragmenten